Vše o vaginální mikroflóře (+ jak co nejúčinněji předcházet intimním zánětům a nadobro se jich zbavit)
Jste-li žena, je pro vás tento článek doslova povinnou četbou. 
Prozradím vám vše, co potřebujete vědět o druhé největší mikroflóře v ženském těle. Zjistíte, jaké bakterie se v ní nachází, jak můžete pečovat o jejich rovnováhu a jak si udržet svá intimní místa zdravá a bez zánětů.

Začněme od začátku. Co je mikroflóra, kolik jich máme a čím jsou tvořené.


ŽENY MAJÍ MIKROFLÓRY DVĚ: STŘEVNÍ A VAGINÁLNÍ

Střevní mikroflóra je největší symbiotický ekosystém v celém vašem těle. Skládá se z milionů a milionů dobrých (zdraví prospěšných) i špatných (patogenních - choroboplodných) bakterií, které ovlivňují imunitní systém, trávení, vstřebávání živin, psychiku, intimní zdraví, tvorbu a metabolismus hormonů a další velice důležité funkce.

Střevní mikroflóra ale není jediná, o kterou musíme bedlivě pečovat.

Kromě střevní mikroflóry mají ženy ještě jeden rozsáhlý a důležitý ekosystém: vaginální mikroflóru. Hned po střevech se zde nachází nejvíce bakterií než kdekoli jinde v celém těle.

Vaginální mikroflóra je ekosystém bakterií, které sídlí v ženských pohlavních orgánech. Stejně jako ekosystém střevních bakterií se skládá z probiotických (“dobrých”) bakterií a menšího počtu patogenních (“špatných”) bakterií, které žijí ve vzájemné symbióze. Pokud v tomto prostředí převládnou špatné bakterie, vznikají tak ideální podmínky pro počátek zánětu a různých dalších zdravotních komplikací.


Typy a počty těchto bakterií se u každé ženy mírně liší, zdravá intimní mikroflóra se však většinou skládá z bakterií nazývaných Lactobacillus (laktobacily).

Až 95 % mikroflóry je tvořeno těmito Laktobacily:

▫️  Lactobacillus reuteri
▫️  Lactobacillus rhamnosus
▫️  Lactobacillus crispatus
▫️  Lactobacillus gasseri
▫️  Lactobacillus iners
▫️  Lactobacillus jensenii

Laktobacily udržují správné a vyvážené prostředí

Laktobacily spolu s dalšími prospěšnými bakteriemi zajišťují, že je intimní prostředí optimální pro jejich přežití (to znamená zdravé).

Dělají to dvěma způsoby:

Produkce kyseliny mléčné

Laktobacily se starají o fermentaci glykogenu a tím i tvorbu kyseliny mléčné. Kyselina mléčná snižuje a udržuje optimální pH a zajišťuje, že je prostředí intimní mikroflóry vždy mírně kyselé. Tak zabrání tvorbě a přemnožení kvasinek, špatných bakterií a dalších patogenních organismů, které mají rády zásaditější prostředí.

Tvorba peroxidu vodíku a bakteriocinů

Tyto látky zpomalují růst patogenních kmenů bakterií a kvasinek, které by mohly při přemnožení narušit přirozenou rovnováhu intimní mikroflóry a způsobovat potíže.

Stav a rovnováha bakterií se s věkem mění v závislosti na hormonální (ne)rovnováze a s ní souvisejícími změnami pH.


INTIMNÍ MIKROFLÓRA SE V PRŮBĚHU ŽIVOTA MĚNÍ  


Narození a dětství

Při narození jsou ženské pohlavní orgány zcela sterilní. Během porodu nebo krátce po porodu začnou poševní mikroflóru osidlovat první bakterie, které se na dítě přenášejí z matky. Obvykle se jedná o bakterie z rodu Bifidobacterium. V raném dětství je intimní pH neutrální nebo mírně zásadité.

Puberta

Puberta začíná prvními velkými hormonálními změnami. Hladina estrogenu stoupá, což způsobuje vysokou hladinu glykogenu ve výstelce. Přibývá i bakterií z rodu Lactobacillus, které fermentací glykogenu vytvářejí kyselinu mléčnou. Tím chrání pochvu a její pH před infekcemi.

Reprodukční roky a těhotenství

V reprodukčním období může být rovnováha bakterií ovlivněna jak menstruací (kolísání hormonů a menstruační tok způsobuje změny pH), tak těhotenstvím. Během těhotenství se vaginální mikroflóra mění s cílem chránit tělo před průnikem patogenních bakterií do dělohy.

Menopauza

Pokles estrogenu, se kterým přichází menopauza, je důležitým bodem zlomu, který stav intimní mikroflóry výrazně ovlivňuje. Kvůli nedostatku estrogenu se snižuje populace dobrých bakterií a v pohlavních orgánech se zvyšuje hodnota pH. Tyto změny mohou kromě intimních zánětů a zánětů močového měchýře způsobit i nepříjemnou suchost poševní sliznice.

Všechny tyto změny napomáhají tvorbě zánětů. Riziko jejich vzniku však zvyšují i další faktory...


ZMĚNY V MIKROFLÓŘE JSOU ČASTO ZPŮSOBENY TAKÉ:


Stresem

Dlouhodobé působení stresu stimuluje produkci stresového hormonu kortizolu. Jeho hladina tak zůstává dlouhodobě vysoká. To následně ovlivňuje hladinu glykogenu v pochvě, což umožňuje množení patogenních bakterií.

Užíváním antibiotik

Přestože se antibiotika často používají k léčbě vaginálních infekcí (bakteriální vaginóza a záněty močových cest), likvidují bohužel i zdraví prospěšné bakterie, které nutně potřebujeme a které by nás v budoucnu před dalšími záněty chránily. Proto se po léčbě pomocí antibiotik záněty velice často vrací.

Nesprávnou hygienou

Mýdla s nevhodným pH, silně parfémované produkty a různé chemické přísady narušují přirozenou rovnováhu bakterií a zvyšují pH. Připomeňme si, že intimní pH by mělo být mírně kyselé, protože zásadité prostředí podporuje množení škodlivých bakterií způsobujících záněty.

Cukrem a průmyslově zpracovanými potravinami

Cukrem a průmyslově zpracovanými potravinami doslova krmíte patogenní bakterie a organismy. Nejznámější z nich je Candida, kvasinka, která se množí často právě z nadměrné konzumace cukru, (nejen ve formě sladkostí) a rafinovaných sacharidů. Způsobuje velmi nepříjemné a opakované záněty.

Co se tedy stane, když se rovnováha mikroflóry poruší?


POKUD SE POČET LAKTOBACILŮ SNÍŽÍ, STANE SE INTIMNÍ MIKROFLÓRA ŽIVNOU PŮDOU PRO RŮST ŠKODLIVÝCH BAKTERIÍ


Pokud počet laktobacilů klesne a pH přestane v mikroflóře plnit svůj účel, začínají se množit choroboplodné bakterie a vznikají záněty.

Laktobacily potřebují k životu mírně kyselé prostředí, proto je optimální intimní pH 4,5 a méně. Pokud se pH zvýší a v pochvě nastane zásadité prostředí, laktobacily nepřežijí a špatné bakterie se “vesele” šíří a rozmnožují.

Jakmile dojde k takovéto změně pH, existuje velmi vysoká pravděpodobnost vzniku jednoho ze dvou nejčastějších zánětů postihujících ženy:

Bakteriální vaginóza

Jedná se o nejčastější vaginální infekci postihující ženy od puberty do 44 let věku. Každá třetí žena dostane bakteriální vaginózu alespoň jednou v životě.

Bakteriální vaginóza je způsobena přemnožením patogenních bakterií a poznáte ji podle šedého, vodnatého výtoku s nepříjemným zápachem.


Kvasinková infekce

U kvasinkové infekce je původcem nejčastěji kvasinka z rodu Candida. Kvasinkové záněty jsou extrémně rozšířené, objevují se v pubertě, v těhotenství, při menstruaci i později, když přichází menopauza.

Na rozdíl od bakteriální vaginózy je kvasinkový zánět doprovázen výtokem bez zápachu, o to nepříjemnější je však silné svědění, které je hlavním projevem.

Při těchto zánětech lékaři předepisují antibiotika (pokud se jedná o bakteriální vaginózu), krémy, globule nebo čisticí pěny.

Všechny tyto preparáty potíže dočasně zmírní, ale dříve či později se projevy zánětu i zánět samotný vrátí v ještě horší podobě.


PROČ NEJSOU ANTIBIOTIKA, GLOBULE A KRÉMY NA LÉČBU ZÁNĚTŮ DLOUHODOBÝM ŘEŠENÍM?


Antibiotika ani krémy vám dlouhodobě rovnováhu v intimní mikroflóře nezlepší – naopak, mohou ovlivnit přirozené pH negativním způsobem a na nějakou dobu úplně zastavit tvorbu a obnovu přirozeného pH, protože po jejich použití nemusí být laktobacily dlouhodobě schopné přežívat, růst a vyvíjet se.  Antibiotika zdraví prospěšné bakterie ničí a po léčbě zánětů za sebou zanechávají zdevastovaná střeva.


Jak tedy začít s léčbou nebo nejlépe preventivně zabraňovat tomu, aby se záněty opakovaly?

5 ZÁSADNÍCH FAKTORŮ, KTERÉ DLOUHODOBĚ REGULUJÍ ROVNOVÁHU INTIMNÍ MIKROFLÓRY A POMÁHAJÍ TAK PŘEDCHÁZET VZNIKU ZÁNĚTŮ


Dbejte na správnou intimní péči

Ženský pohlavní orgán se zevnitř čistí sám a není potřeba narušovat přirozený proces používáním agresivních chemikálií, balených ubrousků nebo výplachů. Používáte-li na zevní hygienu mýdlo, vyberte si takové, které má odpovídající (kyselé) pH.

Vyhněte se nošení syntetického spodního prádla a těsného oblečení

Častým spouštěčem zánětů je spodní prádlo z umělých materiálů. Ty jsou neprodyšné a společně s upnutým oblečením vytvářejí teplé, tmavé a vlhké prostředí, které je ideální pro růst špatných bakterií.

Dopřejte si pestrou stravu  

Vychutnávejte si opravdu rozmanitý jídelníček, do kterého zahrnete spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, kvalitních bílkovin a celozrnných výrobků. Doporučuji vám vyřadit z něj cukr a omezit jeho příjem i konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, protože jimi pouze napomáháte špatným bakteriím množit se.


Pečujte o zdraví střevní mikroflóry

Střeva nejsou jen základem imunitního systému, mají také obrovský vliv na zdraví ženského urogenitálního traktu. Jelikož jsou u nás žen všechny důležité orgány “tam dole” velmi blízko jeden druhému, může nerovnováha bakterií ve střevech způsobit vaginální zánět i zánět močového měchýře najednou.

Užívejte probiotika s obsahem lactobacilů, která podporují přirozenou rovnováhu intimní mikroflóry

O vaginální mikroflóru můžete stejně jako o tu střevní pečovat přísunem probiotických kultur, které pomáhají udržovat správnou rovnováhu intimního prostředí. Myslete na to, že intimní mikroflóru obývají především bakterie z rodu Lactobacillus. Dávejte pozor, aby probiotika, která užíváte, obsahovala ty správné kultury.


Pokud jste pozorně četla poslední dva body, je vám pravděpodobně již jasné, že abyste mohla zabránit vzniku zánětů, léčit je a dokonce jim předcházet, musíte pečovat o své dvě hlavní mikroflóry: střevní a intimní.



STŘEVNÍ A INTIMNÍ MIKROFLÓRY NAVZÁJEM KOMUNIKUJÍ


Laktobacily sice převládají v pochvě, ale vyskytují se i ve střevech.

I když tam tvoř mnohem menší populaci, mají obrovský vliv. Konkrétně se starají o udržení rovnováhy prostředí a zabránění růstu „špatných“ bakterií, jako jsou E. coli a Streptokok. Pokud se počet laktobacilů ve střevě sníží, patogenní bakterie se - opět - snadno přemnoží.

Zdravá střevní mikroflóra obsahuje prospěšné bakterie produkující mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které udržují zdravou střevní výstelku a tím předcházejí vzniku zánětů.

Intimní a střevní mikroflóra nejenže sdílí stejný typ bakterií, ale také spolu neustále „komunikují“ a spolupracují.

Komunikovat mohou dvěma způsoby:

1. Orgány urogenitálního traktu jsou v ženském těle tak blízko sebe, že tato blízkost umožňuje přenos střevních bakterií do pochvy a naopak.

2. Střeva mohou s urogenitálním traktem také spolupracovat nepřímo - tím, že zdravá střeva snižují záněty v celém těle, snižují také intimní záněty.  

Chcete-li se záněty bojovat účinně a s dlouhodobými výsledky, je ze všeho nejdůležitější podpořit vaginální i střevní mikroflóru pomocí lactobacilů.

To můžete udělat s unikátní směsí probiotických kultur Her Biotic.


HER BIOTIC – SMĚS PROBIOTICKÝCH KULTUR VYVINUTÁ SPECIÁLNĚ PRO ŽENY


Her Biotic obsahuje 6 probiotických kmenů Lactobacillus:

Lactobacillus Plantarum

Lactobacillus plantarum přežívá v žaludku velmi dlouho a má zde mnoho důležitých funkcí, které pomáhají regulovat imunitní systém a předcházet střevním zánětům. Posiluje střevní výstelku a odpuzuje potenciální patogeny, které by mohly výstelku ohrozit a napadnout tak krevní oběh.

Další dobrou vlastností L. plantarum je jejich rychlé trávení škodlivých bílkovin, čímž rapidně snižuje zánětlivé reakce.  A to není všechno! Tento kmen má navíc unikátní schopnost absorbovat a udržovat v těle potřebnou hladinu důležitých živin, jako jsou omega 3 mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty.

Lactobacillus Acidophilus

Nepatogenní grampozitivní bakterie, která má na starost fermentaci (tvorbu) kyseliny mléčné. Přirozeně se vyskytuje v ústech, trávicím traktu a v intimních sliznicích. L. acidophilus je důležitý člen zdravé intimní mikroflóry. Intimní slizniční membrána obsahuje velké zásoby glykogenu, který přechází do pochvy při vylučování buněk. L. acidophilus na druhé straně rozkládají glykogen a prostřednictvím procesu mléčného kvašení vyrábí kyselinu mléčnou. Působí také antimykoticky (proti kvasinkám), a to zejména na druh Candida albicans. V tenkém střevě produkuje spoustu dalších látek, které ničí patogenní mikroby.

Lactobacillus Fermentum

Je prokázané, že L. fermentum snižuje projevy i závážnost zánětů trávicí soustavy a horních cest dýchacích. Zmírňuje záněty a má imunomodulační vlastnosti (schopnost ovlivňovat tvorbu imunitních buněk). L. fermentum je jedním z probiotických kmenů přidávaných do speciálních menstruačních tamponů obsahujících probiotické kultury. Pozitivně působí i na poraněnou, hojící se nebo podrážděnou pokožku.

Lactobacillus Rhamnosus

L. rhamnosus snižuje možnost vzniku zánětů horních cest dýchacích. V případě akutní gastroenteritidy se kmeny L. rhamnosus používají k léčbě průjmu. Pomáhá při intimních zánětech.

Lactobacillus Reuteri

Lactobacillus reuteri pomáhá při průjmech způsobených užíváním antibiotik. Prokazatelně podporuje zdraví zubů, protože dokáže zabíjet bakterie Streptococcus mutans, které způsobují zubní kazy. Tento kmen také podporuje zdraví dásní a účinně zmírňuje jejich záněty. Napomáhá předcházet mnoha běžným infekcím, kterým jsme vystavení v každodenním životě.

Her Biotic obsahuje také probiotický kmen Bifidobacterium, což je dobře známý a co se celkové odolnosti organismu týče i oblíbený kmen. Zlepšuje imunitu, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, podílí se na zdravém vývoji organismu, příznivě působí proti stárnutí, podporuje činnost jater a zmírňuje břišní potíže.


Do této směsi Her Biotic jsme přidali i D-manózu a výtažek z brusinek, proto se Her Biotic dodatečně osvědčuje jako prevence před záněty močových cest i jako účinný pomocník zmírňující potíže při již existujícím zánětu.



Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
288 Recenze
Her Biotic, doplněk stravy
30 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 20 Kč za den

Her Biotic je doplněk stravy pro ženy a dívky od 14 let obsahující vybrané probiotické kultury pro podporu střevní mikroflóry.

Pro těhotné a kojící ženy jsme vyvinuli speciální probiotickou směs Natal Biotic (klikněte).

610,00 Kč
Související články
Význam zdravé střevní mikroflóry v těhotenství
„Užívání probiotických kultur (probiotik) v těhotenství je bezpečné a pro jejich mnohé pozitivní účinky na zdraví matky i ...
Můžou střeva za problémy s pletí?
Neexistuje žena, které by pupínky, černé tečky, akné a další nečistoty, které se objevují na pleti, nevadily. Pokožka, zej...
Jak stres (trvale) poškozuje vaše zažívání
Stres. Slovo, které můžete slyšet v každém rozhovoru. Dočtete se o něm v každém článku o zdraví. Stal se ústředním tématem...