Úloha střev při bolestivé menstruaci
Tři ze čtyř žen trpí premenstruačním syndromem, mezi jehož nejčastější příznaky patří bolesti v podbřišku. Ty mohou být sotva znatelné nebo naopak natolik intenzivní, že musí žena kvůli křečím ležet v posteli.

Bolesti během menstruace lze zmírnit nebo se jich dokonce zbavit úplně. U toho hrají důležitou roli střeva.

Ale začněme od začátku...

Co se děje ve vašem těle během menstruace?

Váš měsíční cyklus je řízen hormony. Nejznámější z nich jsou estrogen a progesteron.

Podívejme se na to, jak fungují.


Estrogen - hormon, který podporuje změny

Estrogen je hormon, který stimuluje vývoj a formuje tělo. Je produkovaný ve vaječnících a řízený FSH (folikostimulačním hormonem). Je zodpovědný za změny, ke kterým dochází na začátku puberty. Tedy v době, kdy se vaše tělo začíná proměňovat z dívčího na ženské. 


Nejnižší hladina estrogenu je v první den menstruace. Hned druhý den, jak folikuly rostou, se zvyšuje i hladina estrogenu. Rostoucí estrogen způsobuje, že se děložní sliznice za pomoci živin a krve ztlušťuje. V případě početí tak bude mít vajíčko živiny a podporu, kterou potřebuje k růstu. Těsně před ovulací je hladina estrogenu nejvyšší, poté jeho hladina prudce klesá. V posledních dnech před menstruací opět mírně stoupá a první den nového cyklu opět klesne.


Dalším hormonem, který je nesmírně důležitou součástí vašeho měsíčního cyklu, je progesteron.

Progesteron - hormon, kterému se připisují antidepresivní vlastnosti

Progesteron je naprostým protějškem estrogenu. Je produkován ve vaječnících a řízen LH (luteinizačním hormonem). Progesteron je nezbytný pro přípravu děložní sliznice na uhnízdění vajíčka a má také vliv na zadržování vody, zvýšenou chuť k jídlu a zvyšování teploty tělesného jádra.


Hladina progesteronu je nízká od začátku cyklu přibližně do 15. dne, tedy do doby po ovulaci. V této době se hladina progesteronu zvyšuje, což způsobuje další zesílení děložní sliznice, která poskytuje oplodněnému vajíčku prostor pro uhnízdění a růst. Pokud nedojde k oplodnění, začne klesat i hladina progesteronu a na začátku nového menstruačního cyklu je opět nízká.


Estrogen a progesteron jsou hormony zodpovědné také za celou řadu příznaků, které během měsíčního cyklu pociťujete. Od pocitu, že jste na vrcholu sil, přes pocity naprostého klidu a uvolnění, až po pocity měnící se každých pět minut. Ovlivňují také zažívací problémy, to, že se občas cítíte naprosto nesoustředěná, i křeče v břiše.

Co jsou menstruační křeče

Pokud nedojde během ovulace k oplodnění vajíčka, musí být ztluštělá tkáň v děloze vyloučena. Při tomto procesu se uvolňují látky podobné hormonům, které se nazývají prostaglandiny. Jejich úkolem je způsobit stahování dělohy, což pociťujete jako křeče.



Co ale ovlivňuje, jak moc bolestivá menstruace bude?

Přítomnost prostaglandinů je spojena se záněty v těle. Čím více zánětů, tím více prostaglandinů se uvolňuje a tím bolestivější jsou křeče.

Záněty a bolestivá menstruace

Kromě prostaglandinů (které jsou se záněty již spojeny) se v děloze během menstruace uvolňují nové molekuly zánětu. Ty pak kolují po těle a způsobují zánětlivé stavy. Současně v těle kolují molekuly zánětu ze střev, které se tam dostaly v důsledku nevyvážené stravy, stresu, hormonální nerovnováhy nebo alergií.

To představuje pro vaše tělo velkou zátěž a spoustu zánětů, se kterými se musí potýkat. Vaše tělo reaguje bolestivou křečí, bolestmi hlavy a k tomu všemu se i celkově cítíte hůře.

Střeva nemají vliv na bolestivou menstruaci jen kvůli zánětům, jsou tu i další důležité souvislosti.

Estrogen je metabolizován ve střevech

Estrogen je produkován ve vaječnících. Z vaječníků je vylučován do těla, poté se dostane do dělohy a prsou a jakmile splní svou úlohu, ukládá se v játrech. Když se dostane do jater, přejde do jakéhosi režimu hibernace. Játra ho brzy pošlou do střev a odtud se téměř úplně vyloučí z těla. To je zdravá cesta pro estrogen.


Ženám se ale děje něco velmi zvláštního. Když máme nevyrovnanou střevní mikroflóru, estrogen se trochu „zblázní“. Určitý typ střevních bakterií vytvoří enzym, který reaktivuje estrogen, který je již ve střevech připravený na vyloučení z těla. Co to znamená? Estrogen, který byl zlikvidován, se znovu dostává do krevního oběhu. Vaječníky stále produkují svou denní dávku estrogenu, i když dávka z předchozího dne ještě nebyla z těla vyloučena. Dominuje tedy estrogen a progesteronu je tím pádem stále méně.

Nevyvážená střeva jsou v dnešní době velmi častá. Pokud nemáte dostatek dobrých bakterií, mají bakterie ve střevech opravdovou párty.


Chcete-li dlouhodobě zmírnit bolestivé křeče při menstruaci, musíte začít od základů - od svých střev. Protože to vyžaduje čas a vytrvalost, pomůžu vám nejprve několika praktickými tipy ke zmírnění bolesti při menstruaci naprosto přírodní cestou.



Zmírněte menstruační bolesti přírodní cestou

 

Strava během menstruace

Nejprve se zastavme u výživy. Nejspíš víte, že pokud se chcete cítit dobře a být zdravá, musíte se o své tělo starat zevnitř. Jídlo, které jíte ve dnech před menstruací a během ní může mít velký vliv na to, jak se budete během menstruace cítit.

Zajistěte tělu dostatečný příjem vláknin

Potraviny bohaté na vlákninu vám pomohou v mnoha ohledech.

▫️ Vláknina ovlivňuje strukturu stolice, takže vám během menstruace pomůže regulovat trávení. Stálé kolísání mezi zácpou a průjmem totiž není nepříjemné jen pro vás, ale i pro vaše střeva.
▫️ Vláknina je také potravou pro dobré bakterie. Čím více jí budete tělu dopřávat, tím snadněji se sníží zánětlivé stavy.
▫️ Vláknina pomáhá odstraňovat přebytečný estrogen, který se hromadí ve střevech. Působí jako houba, která ho nasaje a rychle ho odvede z těla ven.


Konzumujte protizánětlivé koření a bylinky

Jestli je někdy pravý čas na domácí zázvorový čaj nebo ranní smoothie s kurkumou, pak je to během menstruace. Zázvor i kurkuma jsou známé svými protizánětlivými účinky. Snížení zánětů během menstruace znamená méně bolestivých menstruačních křečí.


Nezapomínejte na zdravé tuky

Losos, vlašské ořechy, avokádo, dýně a lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou známé svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci snížit svalové křeče během menstruace.


Pokud nechcete, aby se křeče zhoršily, pár dní před menstruací a během ní ze svého jídelníčku raději vynechte:

Alkohol

I když se právě chystáte připíjet na důležitou událost nebo jste pozvána na večírek, doporučuji vám se během prvních dnů menstruace alkoholu vyhnout. Nejenže zvyšuje záněty v těle, ovlivňuje také estrogen. A naším cílem je vyrovnat hormony a nezpůsobit další chaos.


Průmyslově zpracované a konzervované potraviny

Průmyslově zpracované a konzervované potraviny jsou často plné soli, transmastných kyselin a dalších přídatných látek. Ty způsobují nejen nadýmání, zadržování vody v těle nebo zažívací problémy, ale také zvyšují hladinu zánětů v těle.


Sladkosti

Vím, celý měsíc sníte o čokoládě, kterou si během menstruace dopřejete. Cukr však může křeče ještě zhoršit tím, že zvyšuje zánětlivé procesy. Kromě toho čokoláda nemá žádnou výživnou hodnotu, kterou tělo v tomto období potřebuje.


Fyzická aktivita

Nebojte se, nemusíte běhat maraton, lézt na Sněžku nebo se snažit překonat rekord ve vzpírání.

Vyberte si cvičení, které vás baví, například chůzi, lehkou jógu, jogging nebo posilování s vlastní váhou. Naslouchejte svému tělu a vyberte si cvičení, které vám v danou chvíli vyhovuje nejvíce.


Proč ale pohyb tak pomáhá?

Během fyzické aktivity se v těle uvolňují beta-endorfiny, které zlepšují náladu, působí protizánětlivě, uvolňují nás a podporují pocit štěstí. Pomáhají také rychleji pálit prostaglandiny, což znamená méně bolestí.

Dejte samy sobě přednost, pečujte o sebe

Péče o sebe není jednou z metod, které se většinou ve článcích pro zmírnění bolesti během menstruace uvádějí. Je ale velmi důležitá.

Život v rychlém a nepředvídatelném tempu je spojen s větším stresem, který následně způsobuje chronické záněty. Ty jsou spojeny také s premenstruačním syndromem, bolestivou menstruací, výkyvy nálad a špatnou náladou.

Péče o sebe sama není žádná věda. Už i to, že se postaráte o dostatečný příjem vody, je péče o sebe sama. K tomu i vyvážené jídlo z čerstvých surovin nebo třeba dlouhá horká sprcha.

Další způsoby, jak o sebe můžete pečovat, zklidnit se, snížit hladinu stresových hormonů a zlepšit svou psychickou pohodu jsou:

▫️ vedení deníku
▫️ nastavení hranic pro druhé (ano, i pro vaše nejbližší)
▫️ výroba domácí masky na obličej
▫️ čtení knihy
▫️ dlouhá procházka v přírodě neb
▫️ pití čaje a sledování oblíbeného seriálu


Zde vám prozradím, který orgán za bolestivou menstruaci může a co můžete ještě udělat, aby byly “vaše dny” co nejméně bolestivé.

Jaká je skutečná příčina bolestivé menstruace a jak ji odstranit?


Teď už víte, že je bolestivá menstruace způsobena (mimo jiné) záněty. Ty začínají ve střevech.

Záněty však nejsou jedinou věcí, kvůli které tyto dny očekáváte s hrůzou. Ženské hormony, zejména rovnováha mezi estrogenem a progesteronem, mohou také ovlivnit vaše pocity a menstruační bolesti v podbřišku. Pokud estrogen a progesteron fungují v harmonii, je vše v pořádku. Problémy začínají, když estrogen převezme vládu a progesteronu je tím pádem méně.


Jak obnovit rovnováhu - mezi hormony i ve střevech



Potraviny obsahující zdraví prospěšné bakterie

Nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, jak udržet střevní flóru v rovnováze, je zásobovat ji dobrými bakteriemi. Kvašení a nakládání potravin jsou způsoby jejich uchování, které je zároveň obohacují. Kysané zelí, tuřín, kombucha, vodní kefír a kimči jsou bohaté na dobré bakterie.

Fytoestrogeny

Fytoestrogeny jsou skupinou látek, které se nacházejí v rostlinách. Jejich struktura je velmi podobná estrogenu v našem těle. Nacházejí se v sóji, fazolích, cizrně, ječmeni, pohance, ovsu, rýži, prosu, sezamu, oříškách a jeteli.

Potraviny, které podporují funkci jater

Játra jsou úžasný orgán, plní totiž více než 500 funkcí. Jednou z jejich funkcí je pomáhat při syntéze hormonů, proto je důležité je v období hormonální nerovnováhy dobře podporovat. Játrům můžete ulevit a podpořit je jezením zelených potravin a vyhýbáním se cukru, výrobkům z bílé mouky, smaženým jídlům a alkoholu.

Koření

Do přípravy pokrmů zařazujte co nejvíce koření. Nejenže zvýrazňují chuť pokrmu, jsou také zdrojem antioxidantů a dalších prospěšných látek. Pro stimulaci produkce estrogenu se doporučují zejména kurkuma, tymián a oregano. Pro podporu střev zařaďte do jídelníčku zázvor, skořici, kajenský pepř, šalvěj, hřebíček a rozmarýn.

Potraviny bohaté na vitamín B6

Pro zvýšení hladiny progesteronu jsou také velmi doporučovány potraviny s vysokým obsahem vitamínu B6. Proto do svého jídelníčku určitě zařaďte pistácie, ryby, slunečnicová semínka, sušené švestky a meruňky, banány, avokádo a špenát.

Správná rovnováha mezi dobrým a špatným cholesterolem

Progesteron se syntetizuje z pregnenolonu, který se vyrábí z cholesterolu, takže je důležité, abyste si zajistila dostatek cholesterolu a dodržovala správný poměr mezi cholesterolem dobrým a špatným. Nejlepší způsob udržet si tento poměr je zařadit do jídelníčku ořechy, grapefruit, brusinkovou šťávu, hodně ryb a potravin bohaté na vápník a zvýšit svoji fyzickou vytrvalost.

Fyzická aktivita 

Fyzická aktivita vám pomůže tolik nezatěžovat játra a kromě toho bylo prokázáno, že má cvičení pozitivní vliv na hormonální systém. Doporučujeme vám kombinovat různé formy cvičení, například protahování, chůzi, cvičení s činkami, cvičení s vlastní vahou a chůzi do kopce. Ale všeho s mírou!

Ruce pryč od plastů, konzervovaných potravin a všeho, co není přírodního původu.

Možná si to neuvědomujete, neustále jste ale vystavena působení látek znamých jako hormonální „narušitelé”, které napodobují estrogen. Nachází se v plastech, konzervovaných potravinách, neekologických potravinách, masných a mléčných výrobcích a ve všech syntetických čistících a kosmetických přípravcích. Pokud to jde, snažte se vybírat co nejvíce biopotravin, vyhýbejte se plastům a na čištění a péči kupujte přírodní produkty nebo si doma vyrobte vlastní.

Přírodní doplňky stravy

Střevní i hormonální rovnováhu můžete podpořit také pomocí přírodních doplňků stravy.


Probiotika (neboli probiotické kultury) zajišťují osídlení střev dobrými bakteriemi, které vám pomáhají posilovat imunitní systém, metabolizovat hormony, vstřebávat živiny a udržovat trávení v pořádku. Kromě 6 vybraných kmenů, které podporují komplexní zdraví žen, jsme k probiotickým kulturám Her Biotic přidali extrakt z brusinek a D-manózu, které vám pomůžou předcházet zánětům "tam dole" a k tomu podpoří i zdraví močových cest.


Stejně jako jsou probiotika nepostradatelná pro střevní rovnováhu, je maca nepostradatelná pro rovnováhu ženských hormonů. Maca je adaptogenní bylina z Peru, která je již po tisíciletí známá svými pozitivními účinky na hormony, snižování stresových faktorů, zvyšování energie a zlepšování libida. Její nejsilnější vlastností je, že je adaptogenní, což znamená, že přizpůsobuje své působení potřebám vašeho těla. Spolu s probiotickými kulturami Her Biotic tvoří nepřekonatelnou dvojici na zmírnění ženských problémů a bolestivé menstruace.



Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
9 Recenze
Balíček Hormonální rovnováha (BIO Želatinovaná Maca + Her Biotic)
Skladem

Balíček doplňků stravy Her Biotic a BIO Maca kombinuje podporu zdraví trávicího traktu a míry energie. Her Biotic obsahuje brusinky a má vliv na růst prospěšných mikroorganismů ve střevní mikroflóře. BIO želatinovaná Maca přispívá k udržení optimální výdrže, vitality a celkově podporuje normální mentální kondici. Může také přispívat k hormonální rovnováze. 

Více informací o produktech v tomto balíčku naleznete zde: 

1.110,00 Kč 999,00 Kč Ušetříte 111,00 Kč
Související články
3 FÁZE MENOPAUZY A PŘÍZNAKY, KTERÉ BYSTE NEMĚLY IGNOROVAT
Když mluvíme o menopauze, většina lidí si myslí, že je menopauza jen období, kdy žena přestane menstruovat a začne pociťov...
8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nem...
JAK ZLEPŠIT KVALITU SPÁNKU (a proč je spánek tak důležitý)
Ve světě, kde se životní tempo každým dnem zrychluje, hladina stresu stoupá, jsme postupně méně vystaveni přirozenému slun...