3 FÁZE MENOPAUZY A PŘÍZNAKY, KTERÉ BYSTE NEMĚLY IGNOROVAT
Když mluvíme o menopauze, většina lidí si myslí, že je menopauza jen období, kdy žena přestane menstruovat a začne pociťovat veškeré známé doprovodné příznaky jako jsou návaly horka, změny nálad a přibírání na váze. Není to však tak docela pravda. Menopauzu lze rozdělit do tří fází: perimenopauza, menopauza a postmenopauza.

Kdy vlastně menopauza začíná? Mnohem dříve, než si myslíte. Je to proces, který může trvat roky. A co vlastně menopauza znamená?


Menopauza je období, kdy v ženském těle dochází k ukončení menstruačního cyklu a plodného období.  Vaječníky přestanou produkovat estrogen a progesteron, hormony, které jsou nezbytné pro plodnost.


Menopauza nastává přirozeně, když žena dosáhne určitého věku. Průměrný věk, kdy ženy vstupují do menopauzy, je zhruba kolem 50 let. Perimenopauza může začít i mnohem dříve. Menopauza však může nastat i „nepřirozeně“ jako následek určitých operací nebo zdravotních potíží.


Vše, co musíte vědět o třech fázích menopauzy

Věděly jste, že menopauza není jen jedna fáze? Ano, je to tak. Jak již bylo zmíněno výše, menopauza ve skutečnosti probíhá ve třech fázích. Zopakujeme, že se jedná o období nazývaná perimenopauza, menopauza a postmenopauza.


Ve které z těchto tří fází se nacházíte, závisí na stavu vašich hormonů a na tom, kde se nacházíte z hlediska plodnosti.


I přesto, že jsou všechny tři fáze přirozeným procesem stárnutí organismu a nejedná se tedy o nemoc, jsou většinou doprovázeny některými příznaky a problémy, které nás dokážou potrápit a mohou být pěkně nepříjemné.

Perimenopauza

První fáze menopauzy se nazývá perimenopauza. Konkrétně se jedná o období, které nastává těsně před menopauzou. Jde o tzv. přechodné období, jelikož menstruaci stále máme, začínáme ale pozorovat první změny. Tělo se pomalu začíná připravovat na samotnou menopauzu. Samozřejmě opět záleží na každém jedinci, některé ženy mohou být i řadu let v perimenopauzální fázi a vůbec si toho nevšimnou. Jiné ženy může toto období zasáhnout výrazněji.


A kdy obvykle perimenopauza začíná? Obvykle toto období nastává někdy mezi 40. a 50. rokem a může trvat několik let. Dokonce až 10 let! Ano, čtete dobře, dokonce 10 let, ale nejčastěji trvá zhruba pět letech.


Vzhledem k tomu, že je perimenopauza přechodné období, kdy se menstruace stává „trochu nevyzpytatelnou“, je třeba zdůraznit, že jde o období, kdy žena ještě může otěhotnět.

Co se vlastně děje a jaké jsou příznaky perimenopauzy, vysvětluji níže.


Příznaky perimenopauzy

Z hormonálního hlediska perimenopauzální období znamená, že se stává produkce estrogenu a progesteronu stále nepravidelnější. Podíl obou hormonů v našem mozku začíná stále více kolísat, což znamená, že se komunikace mezi mozkem a vaječníky stává obtížnější. To se odráží v naší náladě. Najednou se nám zdá, že se svět kolem nás změnil a může se stát, že samy sebe skoro nepoznáváme, lépe rečeno nepoznáváme naše reakce.

V perimenopauze se zvyšuje hladina enzymu MAO-A. Jde o enzym, který štěpí serotonin, norepinefrin a dopamin a hraje hlavní roli u depresivních poruch a poporodních depresí. Hormonální změny nás rychle tlačí ke změnám chování.


Podrážděnost, úzkost a sklon k depresivní náladě jsou tak charakteristické znaky tohoto období. Patří sem je i zvýšená únava. Máte pocit, že jste neustále unavené a nemůžete se dostatečně vyspat. Nebo se probudíte plné energie, ale velmi rychle vás ovládne pocit, že vás “přejel tank”.


Když už zmiňuji spánek, nemohu opomenout další velmi častý příznak, kterým je nespavost neboli poruchy spánku. Spánek se stává lehčím, můžete mít potíže s usínáním nebo častým nočním buzením.

Jako by nestačilo, že náš mozek neběží na plné obrátky, čelíme k tomu i poklesu soustředění a častému zapomnínání. Částečně za to může špatný spánek a snížená odolnost vůči stresu a částečně stav hormonů, protože estrogen a testosteron hrají důležitou roli při regulaci nálady.

Velmi zřejmým znakem perimenopauzy je nepravidelná menstruace, která se může objevit každé dva tři měsíce, pak znovu každý měsíc a pak například zase čtyři měsíce nic. Samotné krvácení může být slabší nebo silnější než obvykle.

Velmi známým příznakem jsou také návaly horka. V těle najednou pociťujeme extrémní horko, kůže rudne, můžeme se potit. Tyto návaly přicházejí náhle a jsou způsobeny hormonálními změnami, které ovlivňují hypotalamus, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty.

Během perimenopauzy si ženy často všimají, že najednou už není tak snadné shazovat přebytečná kila. Ještě nedávno se zdálo, že při troše pohybu a se správnými úpravami jídelníčku jdou kila alespoň trochu dolů. Nyní se to zdá být něco nemožného. Dochází k tomu, že metabolismus se zpomaluje. Kostní hmota již není tak hustá a svalová hmota začíná ubývat. A samozřejmě, jako mávnutím kouzelného proutku, se kila navíc ráda začnou hromadit kolem pasu. V tomto období je ještě důležitější zdravá, vyvážená strava s dostatkem makro a mikro živin, tedy dostatek bílkovin, dostatek vlákniny, vitamínů, minerálů a tuků. Více než intenzivní kardio tréninky se doporučují tréninky silové.

Dalším příznakem je pokles chuti na sex. Pokud jste již začala pomýšlet na to, že je nutné vyměnit manžela, nebojte se, příčina sníženého libida je opět v nižší hladině estrogenu a ne v manželovi. Průtok krve do genitálií se snižuje, pochva je méně zvlhká. Nedostatek vlhkosti a ztenčení stěn pochvy také vedou k častějším infekcím močových cest.

Změny nastávají i v poprsí, které se stává méně pevným, měkčím, dochází ke ztrátě objemu.

Také na pokožce a vlasech se odrážejí hormonální změny probíhající v těle. Kůže a vlasy jsou sušší, vlasy tenčí, může se zvýšit vypadávání vlasů. Kůže už zkrátka není tak elastická, začínají se objevovat vrásky a další změny.

Během návalů horka nebo úzkostných stavů může být také pociťováno bušení srdce. Zdá se, jako by srdce náhle “zbláznilo”, načež se zničehonic vrátí do normálu.

Snížený průtok krve, úzkosti, stres a nedostatek spánku mohou vést k častým bolestem hlavy nebo migrénám.

Menopauza

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je menopauza ve skutečnosti velmi krátké období, pokud to tak můžeme nazvat. Jedná se o jednorázovou událost, a to poslední menstruaci. Zajímavé je, že dokud toto období neskončí, nemůžeme vlastně ani pořádně poznat, že vůbec o menopauzu šlo.

Od poslední menstruace musí totiž uplynout 12 měsíců. Během tohoto období se mohou objevit všechny výše uvedené příznaky perimenopauzy.

Postmenopauza

O postmenopauze mluvíme, když překročíte hranici jednoho roku bez menstruace. V postmenopauzálním období pak trávíme zbytek života.


POMOC!

EXISTUJE NĚJAKÁ POMOC PRO ZMÍRNĚNÍ POTÍŽÍ BĚHEM MENOPAUZY?

Pro usnadnění budu níže nazývat období perimenopauzy i menopauzy pouze jedním termínem - menopauza.


Nepříjemnosti, které provázejí menopauzu, nám dokážou pěkně ztrpčit život, neboť příznaky, které toto období doprovázejí, bývají často velmi nepříjemné. Věděly jste, že výzkumy ukazují, že přibližně 55 % žen nedělá vůbec nic pro to, aby své potíže zmírnily?


Ne, nemusíte trpět. Existují způsoby, jak si můžete pomoci samy.

Běžně využívané terapie v období menopauzy

Váš lékař může předepsat buďto substituční hormonální terapii, popřípadě kombinovanou hormonální terapii. Jde o náhradu hormonů, které ženské tělo již neprodukuje, přesněji řečeno je produkuje v mnohem menší míře. Pomáhají zmírňovat nejčastější příznaky jako jsou návaly horka, noční pocení atd. Pozitivní je také to, že snižují riziko osteoporózy.

Nicméně, ruku na srdce, stále jde o přidávání hormonů, syntetických hormonů, proto by hormonální terapie měla probíhat pod přísným lékařským dohledem a s pravidelnými kontrolami. Je však třeba vzít v úvahu i možné vedlejší účinky, jako jsou zažívací potíže, ztvrdlá prsa, migrény a změny nálad.

Ještě znepokojivější však je, že mají špatný vliv na srdce a játra. Při moderním způsobu života jsou naše játra i bez nich již velice přetížena.

Užitečné bylinky pro překonání problémů během menopauzy

Existují přírodní cesty, bylinky, které dokážou zmírnit příznaky menopauzy a jsou vhodné pro ženy, které by se neměly uchylovat k hormonální terapii nebo ji odmítají.

10 způsobů, jak si můžeme pomoci samy

Menopauza se svými příznaky a problémy způsobuje nejen špatnou náladu, protože nám ztěžuje život, ženy jsou v tomto období také více vystaveny různým nemocem jako je osteoporóza, obezita, kardiovaskulární choroby a cukrovka. Proto je o to důležitější, abychom dbaly jak na prevenci, tak na zdraví.

Kromě již zmíněných bylin, které jsou mimořádně účinné, můžeme pro zlepšení stavu a úlevu od příznaků udělat hodně samy.

Jezte potraviny bohaté na vápník a vitamín D

Změny v organismu způsobují méně kostní hmoty a tím větší křehkost kostí, čímž se zvyšuje riziko osteoporózy. Vápník a vitamín D přímo souvisejí se zdravím kostí, takže se musíme postarat o to, že máme dostatek obou.

Zelená listová zelenina jako např. kadeřávek a špenát jsou dobrými rostlinnými zdroji vápníku. Stejně tak tofu, fazole a brokolice. Najdete jej také v mléce, mléčných výrobcích, jogurtech a sardinkách.

Vitamin D je vitamín rozpustný v tucích, kterého nejvíce získáváme ze slunečního záření. Určité množství můžeme získat také v jídle jako jsou mastné ryby, vejce, olej z tresčích jater a v dalších potraviních obohacených vitamínem D.

Přesto je obtížné uspokojit potřeby organismu po vitamínu D v průběhu celého roku, proto se doporučuje užívat vitamín D3 v podobě doplňků stravy.


Rozlučte se se špatnými návyky

Pokud se vám to ještě nepodařilo nebo jste se pro to ještě nerozhodly, je teď skvělý čas přestat kouřit a přestat pít alkohol, popřípadě alespoň omezit jeho konzumaci. Kouření i pití alkoholu podporuje nepříjemné příznaky menopauzy. Je také známo, že kofein příznaky spouští, takže zvažte přechod z běžné kávy na kávu bez kofeinu. Ještě lepší by bylo nahradit ji nějakým bylinkovým čajem, který příznaky pomáhá zmírnit.

Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost

V menopauze se metabolismus zpomaluje a kila se začínají velmi jednoduše hromadit. Nejčastěji kolem pasu, což je důsledek hormonálních změn.

Navzdory tomu, že může být hubnutí a udržení zdravé hmotnosti během těchto změn docela velký problém, je to velmi důležité, jelikož udržování zdravé hmotnosti snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přebytečný tuk kolem břicha je rizikovým faktorem pro rozvoj cukrovky.

Změňte svůj životní styl

Nyní je nejlepší čas znovu objevit veškeré výhody jógy a meditace. Ženy rády upřednostňujeme druhé jejich potřeby a dáváme je na první místo. Staráme se o rodinu, děti, manžela, práci, domácnost atd. V tomto období je o to důležitější nezapomínat na sebe a udělat si čas na „dobití baterek“. Jen tak budeme zvládat podrážděnost a stres. Spánek se zlepší, budeme méně unavené a snadněji proplujeme nepředvídatelnými vlnami menopauzy.

Buďte pravidelně fyzicky aktivní

Nemusíte běhat maratony, ve skutečnosti se dokonce nedoporučují dlouhé kardio tréninky, protože mohou zvýšit hladinu kortizolu a zatížit tělo. Naopak se doporučuje mírný trénink s činkami. Tento typ cvičení pomáhá udržovat svalovou hmotu a snižuje faktory, které způsobují osteoporózu. Cvičení s vlastní váhou přitom zrychluje tep a tím startuje spalování tuků. Je však nutnost zdůraznit, jak důležité je taková cvičení provádět správně, může totiž rychle dojít k nechtěnému zranění.

Pravidelné cvičení vám pomůže k lepšímu spánku a zlepší vaši náladu. Samozřejmě také pomáhá udržovat zdravou hmotnost.

Jezte potraviny bohaté na bílkoviny

Ujistěte se, že s každým jídlem sníte také trochu bílkovin. Potraviny, které jsou dostatečně bohaté na bílkoviny, jsou klíčové pro udržení svalové hmoty. Zasytí vás na dlouhou dobu a také tělo spotřebuje více kalorií na trávení bílkovin než např. jednoduchých sacharidů.

Věděli jste, že vypadávání vlasů může být způsobeno i nedostatkem bílkovin?

V období menopauzy, kdy naše vlasy začínají ztrácet objem a jsou suché, je tak dobré dávat ještě větší pozor na to, co jíme a zajistit si dostatečný příjem bílkovin.

Omezte příjem cukru a průmyslově zpracovaných potravin

Cukr a průmyslově zpracované potraviny jsou extrémně velkým faktorem při zhoršování příznaků. Takové stravování způsobuje velké výkyvy krevního cukru. V důsledku toho jsme podrážděné a také se u nás častěji rozvine deprese.

Místo sladkostí si dopřejte ovoce. Postaráte se tak o příjem vlákniny a vitamínů a minerálů zároveň.

Jezte potraviny bohaté na fytoestrogeny

Fytoestrogeny jsou sloučeniny přítomné v některých rostlinách, které napodobují působení estrogenu v těle. Právě kvůli vysokému obsahu fytoestrogenů ve stravě Asiatů mají mnohem menší problémy s návaly horka než ženy v západním světě. Potraviny bohaté na fytoestrogeny jsou především sója a produkty z ní jako např. tempeh a tofu. Fytoestrogeny se nacházejí také ve lněném semínku, sezamových semínkách a fazolích.

Pijte dostatek vody

Suchost (kůže, pochvy, vlasů), kterou ženy zažívají během menopauzy, je způsobena nižší hladinou estrogenu. Pitím dostatečného množství vody se postaráme o hydrataci organismu, omezíme nadýmání a zajistíme pocit sytosti a tím snadněji regulujeme tělesnou hmotnost. Navíc si také nastartujeme metabolismus.

 

Berte přírodní doplňky stravy

Proč bychom měly trpět a dovolit, aby nám všechny tyto nepříjemné příznaky ničily život, když je můžeme velmi dobře zmírnit. A to přirozeným způsobem.

S osvědčenými, přírodními a kvalitními doplňky výživy si můžeme velmi pomoci.

Do kapslí Meno Well jsem zkombinovala všechny nejúčinnější rostliny a bylinky, které pomáhají regulovat hormony a zmírňují příznaky menopauzy. Pomohou obnovit hormonální rovnováhu ve vašem těle a zároveň podpoří všechny 3 podpůrné orgány (játra, nadledviny a střeva), které jsou zvláště důležité v období menopauzy.

Meno Well nemá žádné vedlejší účinky a zmírňuje příznaky menopauzy zcela přirozeným způsobem.


Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666 
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions 
https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/01/10/peri.menopause/
https://www.webmd.com/women/features/soy-hot-flashes#1
https://draxe.com/health/perimenopause-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.rxlist.com/5-htp/supplements.htm
https://www.healthline.com/health/dong-quai-ancient-mystery#benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1608/griffonia-simplicifolia
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root#health-claims
https://www.franciscanhealth.org/news-and-events/news/first-signs-perimenopause
https://www.healthline.com/health/menopause#diagnosis 



Nejčtenější rady
DOPORUČUJEME
background
187 Recenze
MenoWell, doplněk stravy
60 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 23 Kč za den

MenoWell je doplněk stravy určený na podporu žen před nástupem menopauzy a během ní, který obsahuje pečlivě vybrané přírodní složky, jako je andělika čínská, drmek obecný, výtažek z květů jetele černého, ploštičníku hroznatého a lékořice.

690,00 Kč
Související články
MÝTY A PRAVDIVÁ TVRZENÍ O CELULITIDĚ (a jak se jí účinně zbavit)
O celulitidě existuje skoro tolik tvrzení, kolik je na Zemi žen. Někdo říká, že ji způsobuje strava, podle někoho za ni mů...