8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nemusíte se jimy obvykle zabývat. Pozornost jim musíme dát tehdy, když se mezi nimi objeví nerovnováha nebo když je jich nedostatek.

Ženy pociťujeme hormonální nerovnováhu různými způsoby. Mezi nejčastější příznaky patří:

▫️ nepravidelný menstruační cyklus a bolestivá menstruace,
▫️ vypadávání vlasů a lámavost nehtů,
▫️ pupínky a akné, i když už dávno nejsme v pubertě,
▫️ návaly horka a přibývání na váze v oblasti pasu po 40. roce,
▫️ potíže se soustředěním a nedostatek energie,
▫️ únava a problémy se spánkem,
▫️ neustálá chuť na jídlo nebo
▫️ výkyvy nálad


Příznaků ženské hormonální nerovnováhy je samozřejmě mnohem více, výše uvedené nám však to, že v našem těle není něco v pořádku, připomínají nejčastěji.

Estrogen a progesteron, nejdůležitější ženské hormony

Mluvíme-li o hormonální (ne)rovnováze u žen, obvykle máme na mysli estrogen a progesteron. Oba úzce souvisejí s menstruačním cyklem, a proto je často označujeme za nejdůležitější ženské hormony.


Jejich role v těle je nesmírně důležitá, protože se kromě menstruačního cyklu starají o celou řadu dalších procesů. Podívejme se, jak fungují.



Estrogen je hormon, který stimuluje vývoj a formuje ženské tělo. Stará se také o:

▫️ zdravé a silné kosti
▫️ regulaci cholesterolu
▫️ aktivaci a bdělost
▫️ lepší soustředění
▫️ pravidelné menstruační cykly
▫️ dobré libido
▫️ energii


Jeho opakem je progesteron, hormon, o němž se předpokládá, že má antidepresivní účinky, a často se mu říká hormon dlouhého života.

V těle se stará o:

▫️ regulaci hladiny cukru v krvi
▫️ správnou funkci štítné žlázy
▫️ spalování tuků pro energii (podporuje hubnutí a odbourávání tuků!)
▫️ snížování zánětů
▫️ snížování otoků

Pro zdraví a dobrý pocit je velmi důležitá rovnováha estrogenu a progesteronu.

Příčiny hormonální nerovnováhy

Existuje mnoho příčin, které mohou způsobit nerovnováhu hormonů nebo nadvládu jednoho z nich.

Nerovnováha může být součástí různých fází života ženy, ale může být také způsobena vlivem životního prostředí a špatnými návyky.

Životní etapy doprovázené hormonální nerovnováhou

▫️ Menstruační cyklus
▫️ Polycystické vaječníky (PCOS)
▫️ Vysazení antikoncepční pilulky
▫️ Menopauza
▫️ Období po porodu

Vlivy životního prostředí a špatné návyky

Xenoestrogeny

Xenoestrogeny jsou umělé chemické látky, které se nacházejí ve vodě, potravinách, kosmetických a čistících prostředcích a v životním prostředí. Mají podobnou chemickou strukturu jako estrogen, a proto v těle působí stejným způsobem. Protože tělo samo produkuje estrogeny, xenoestrogeny představují dodatečné množství estrogenů, což vede k estrogenové nadvládě.

Stres

Stres zvyšuje hladinu kortizolu, který blokuje progesteronové receptory. Čím více jste ve stresu a čím více máte kortizolu, tím méně máte progesteronu (a tedy více estrogenu).

Nadměrné cvičení

My ženy toužíme po krásném a pevném těle. V této snaze o dokonalost jsme příliš často v pokušení jít do extrémů a stává se, že cvičíme mnohem více než je nutné a zdravé. Nadměrné cvičení prudce zvyšuje hladinu kortizolu, který opět snižuje hladinu progesteronu.

Zlozvyky

Nezdravé stravování a pití, kouření a alkohol jsou zlozvyky, které čerpají progesteron z těla. Tím se opět uvolní prostor pro více estrogenu, který v nadměrném množství způsobuje zmatky a problémy.

Nedostatek spánku

Kvalitní spánek je nesmírně důležitý a může ovlivnit i hormonální nerovnováhu. Stejně jako v případě stresu zvyšuje nedostatek spánku hladinu stresového hormonu kortizolu, který uvolňuje místo progesteronu.


Teď, když už znáte příčiny a příznaky hormonální nerovnováhy, je čas začít mluvit o řešení.



Hormonální terapie by rozhodně neměla být první volbou, protože vám může přinést více nepříjemných vedlejších účinků než dlouhodobých výsledků.

Naštěstí můžete k hormonální nerovnováze přistupovat zcela přirozenou cestou, a to prostřednictvím zdravého životního stylu, přičemž na prvním místě je strava.

8 potravin, které pomáhají regulovat ženské hormony


Lněné semínko

Lněná semínka jsou bohatým zdrojem lignanů. Lignany jsou typem fytoestrogenů, které se nacházejí v rostlinách. Lignany obsahují jak estrogenní, tak antiestrogenní složky, které pomáhají regulovat hormony a chránit před nemocemi způsobenými hormonální nerovnováhou.


Potraviny bohaté na vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B podporují zdraví a funkci jater a pomáhají jim odstraňovat z těla přebytečný estrogen.

Konzumace potravin bohatých na vitamíny skupiny B, zejména vitamínu B6, může pomoci snížit koncentraci příliš velkého množství estrogenu a zároveň podpořit produkci progesteronu.

Banány, špenát, sušené meruňky, sušené švestky a slunečnicová semínka jsou dobrými přírodními zdroji vitamínu B6. Mezi potraviny bohaté na vitaminy skupiny B patří i brambory, vlašské ořechy, fazole, losos, vejce a ovesné vločky.


Avokádo

Avokádo se proslavilo před několika lety a dnes se zdá, že snad neexistuje kuchyně, kde by se z něj alespoň občas nevyráběl nějaký pokrm. Kromě široké škály možností přípravy je také právem oblíbené pro svou bohatou výživovou hodnotu.

Má vysoký obsah zdravých tuků a obsahuje také vitamíny E, K a C, které pomáhají udržovat optimální hladinu estrogenu. Obsahuje také látku zvanou beta-sitosterol, která pomáhá regulovat hormony a snižovat záněty v těle.

Jak máte avokádo nejraději vy?


Ryby

Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kromě mírnění zánětů pomáhají také regulovat hormony a menstruační cyklus. Doporučuji vám, abyste do svého jídelníčku zařadily více lososa, sardinek nebo jiných ryb bohatých na tuky.


Brokolice a další potraviny ze skupiny brukvovitých

Kvůli podpoře zdraví a funkce jater se pro regulaci hormonů doporučuje jíst všechny potraviny, které patří do skupiny brukvovité zeleniny: brokolici, kapustu, květák, růžičkovou kapustu a kedlubnu.

Nicméně co se týče jejich pozitivních vlastností, brokolice rozhodně vede. Podívejme se proč.

Kromě toho, že brokolice obsahuje sulforafan, který je důležitý pro podporu funkce jater a detoxikaci, je také bohatá na draslík, vápník a hořčík, které pomáhají cítit se lépe ve dnech před menstruací.


Potraviny bohaté na vlákninu

Potraviny bohaté na vlákninu zmiňuji hlavně proto, že pomáhají při pohybu střev, a tím pomáhají odstraňovat přebytečné hormony v čele s estrogenem.

Bohaté na vlákninu jsou ovesné vločky, mandle, celozrnné pečivo, lískové oříšky, luštěniny a ovoce (jablka, švestky, banány).


Kvašené potraviny

Pokud chcete zajistit rovnováhu hormonů, musíte také zajistit rovnováhu dobrých a špatných bakterií ve střevech. Ty hrají velmi důležitou roli při regulaci hormonů. Metabolismus estrogenu probíhá mimo jiné ve střevě.

Jakmile estrogen vykoná svou práci, uloží se v játrech, odkud je poslán do střev, odkud pak může být vyloučen z těla.

Pokud je však vaše střevní mikroflóra nevyvážená, může to vést k reaktivaci estrogenu. To znamená, že estrogen, který měl být vyloučen, se znovu dostává do krevního oběhu. V krevním oběhu se tedy nachází nejen estrogen, který by tam byl přirozeně, ale také estrogen, který by měl být již vyloučen. Najednou je tohoto ženského hormonu v těle nadbytek.

Proto je velmi důležité pečovat o zdraví střev tím, že do jídelníčku zařadíte fermentované potraviny, jako jsou například:

▫️ miso
▫️ kimči,
▫️ kysané zelí a nakládaný tuřín
▫️ kombucha
▫️ kefír nebo jogurt


Granátové jablko

Granátové jablko je bohaté na antioxidanty a látky, které se v těle chovají velmi podobně jako přirozený ženský estrogen. Proto je oblíbenou potravinou při regulaci hormonální nerovnováhy a říká se, že je obzvláště účinný při tlumení výkyvů nálad před menstruací. Kromě toho působí také protizánětlivě.


Při regulaci hormonální rovnováhy jsou účinné také rostliny

Jsem si jistá, že vám výše uvedený seznam pomůže, chápu ale také, že může být obtížné tyto potraviny do jídelníčku zařazovat pravidelně (zvláště pokud vám některá z nich nechutná).

Věděly jste ale, že i rostliny mohou pomoci při hormonální nerovnováze a to zcela přírodní cestou?

Nejúčinnější a nejoblíbenější z nich je maca, rostlina pocházející z Peru. Díky své vysoké nutriční hodnotě, zejména díky velkému množství aminokyselin, je považována za rostlinu účinnou při regulaci hladiny estrogenu a tím i rovnováhy ženských hormonů. Kromě toho zvyšuje množství energie, libido, soustředění a posiluje zdraví.

Na domácí zahrádce se bude pěstovat obtížně, protože naše podnebí pro ni není vhodné, ale můžete ji konzumovat ve formě potravinových doplňků.

Dávejte pozor, abyste vybrala macu, která byla želatinovaná, což znamená, že z ní byl během procesu vaření odstraněn škrob. Nejenže je díky tomu 5x silnější, ale také to zajistí, že maca nezpůsobí zažívací potíže.


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
12 Recenze
BIO Želatinovaná Maca, doplněk stravy
120 kapslí
Skladem

/ Vystačí na 60 - 120 dní / 4 - 8 Kč za den

Kapsle BIO Želatinovaná Maca jsou koncentrovanou formou macy, která přispívá ke zvýšení energie, vytrvalosti a vitality a podporuje fyzickou a duševní výkonnost.

500,00 Kč
Související články
3 FÁZE MENOPAUZY A PŘÍZNAKY, KTERÉ BYSTE NEMĚLY IGNOROVAT
Když mluvíme o menopauze, většina lidí si myslí, že je menopauza jen období, kdy žena přestane menstruovat a začne pociťov...
MÝTY A PRAVDIVÁ TVRZENÍ O CELULITIDĚ (a jak se jí účinně zbavit)
O celulitidě existuje skoro tolik tvrzení, kolik je na Zemi žen. Někdo říká, že ji způsobuje strava, podle někoho za ni mů...