Toxické střevo je domovem všech vážnějších nemocí (jak jim předcházet)
Jednou z nejdůležitějších rolí střev je odstraňování toxinů z těla. Vaše střeva však nemohou plnit svoji funkci správně, pokud je plníte nezdravou stravou, málo cvičíte a užíváte velké množství léků (na předpis i všech ostatních syntetických léků). Všechny tyto faktory střeva značně zatěžují.

Nezdravý životní styl vede k poruchám metabolismu cholesterolu v játrech, což zvyšuje množství špatného cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Citlivý, podrážděný žaludek, časté infekce močového měchýře, nadýmání, zácpa či průjem a různé kožní potíže jako je aknózní nebo nadměrně suchá pokožka jsou jasnými příznaky toxického střeva.


Co způsobuje toxické střevo?

V dnešním světě jsme obklopeni toxiny a okolními faktory, které přímo ovlivňují to, jak se cítíme a samozřejmě i naše střeva. Ve střevech žijí miliardy bakterií, a to jak dobrých (nepatogenních), tak špatných (patogenních).


Rozmanitost a množství dobrých bakterií závisí na tom, jak dobrý je náš imunitní systém, jak dobře se cítíme a jak fungují ostatní orgány v našem těle.


S jedy, pesticidy, hormonální disruptory v plastech, mikroplasty z ryb žijících ve znečištěných vodách (rozdíl v kvalitě pstruhů z českých vod je nesrovnatelný s levným tuňákem plným mikroplastů z nejznečištěnějších částí světa); těžké kovy v životním prostředí a v potravinách, chemikálie ve vodě - chlór, v kosmetice - parabeny, sulfáty, fluorid...), v čisticích prostředcích (pozor, čisticí prostředky zabíjejí i všechny dobré bakterie v prostředí, které se dostávají do našeho těla a chrání nás!) se setkáváme neustále a přispíváme tak ke snížování rozmanitosti dobrých bakterií v naší střevní mikroflóře.


Když k tomu přidáme i léky, které užíváme (antibiotika, analgetika, antikoncepční pilulky), dostaneme recept na katastrofu.



Velkou roli hraje také strava;  lidé s těžkými příznaky toxického střeva mají obvykle tendenci jíst větší množství tučných a těžko stravitelných potravin. Sprejované potraviny plné pesticidů a průmyslově zpracované potraviny plné konzervantů dále vyčerpávají prostředí, ve kterém by dobré bakterie mohly vykonávat svou práci a zpracovávat všechny toxiny, kterým se, ruku na srdce, zcela kompletně vyhnout nemůžeme.



"Pro vaše zdraví není důležité to, co uděláte jednou za čas.

DŮLEŽITÉ JE TO, CO DĚLÁTE KAŽDÝ DEN."



1. Protizánětlivé potraviny jsou klíčové



Protizánětlivá dieta může být pro každého člověka jiná. Co je pro některé lidi naprosto zdravou volbou, může být pro jiné příčinou různých zánětů. Proto je nejdůležitější najít potraviny, které vaše tělo netoleruje a vyřadit je z jídelníčku.



Výzkum ukázal, že je potravinová intolerance spojena s protilátkami v imunitním systému - určité potraviny, které jíme, následně způsobují zánět. Možná máte alergii na lepek a ani o tom nevíte. Lékařské testy ukážou celiakii až když intolerance přeroste v autoimunitní onemocnění.

Také citlivost na mléčné výrobky může způsobit zánětlivé stavy ve střevech, které vedou k podráždění a propustnosti střevních stěn. Kravské mléko obsahuje mimo jiné bílkovinu A1, tzv. kasein, která poškozuje naše střeva.

Pokud nejste příliš vázáni na ani jedno (tedy ani na lepek, ani mléčné výrobky), doporučujeme vám vyřadit obojí alespoň na 30 dní.

2. Vyměňte výrobky za potraviny 

Všechny průmyslově zpracované, balené a konzervované potraviny jsou škodlivé pro naše zdraví. Problémem není jen kvalita výrobků, ale zejména to, že obsahují různá aditiva - konzervanty, pesticidy, sladidla a další umělé látky.

Zvykli jsme si kupovat výrobky (krásně zabalené a neustále propagované produkty nadnárodních společností), nyní je ale čas změnit myšlení a vrátit na talíř skutečné potraviny. Jídlo, které léčí, dodává nám energii a vrací nám sílu a zdraví.


3. Potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina je velice důležitá pro zdraví našich střev, přesto je v našem jídelníčku často opomíjená. Vláknina je potravou pro zdravé bakterie.

Jedná se o komplexní sacharidy, které se nachází především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách a jsou známé především tím, že dokážou zmírnit zácpu a předcházet jí.

Potraviny obsahující vlákninu však mají i další zdravotní přínosy, pomáhají například udržovat zdravou hmotnost, snižují riziko vzniku cukrovky a srdečních onemocnění. Vlákniny hrají v těle důležitou roli, jelikož vyživují zdravé bakterie ve střevech (zodpovědné za vaši psychickou pohodu, zdraví a trávení!).


2 druhy vlákniny (potřebujeme oba!):


Rozpustná vláknina:

Tento typ vlákniny se rozpouští ve vodě a při kontaktu s vodou působí jako houba, která absorbuje toxické látky, jež procházejí trávicím traktem. Tento typ vlákniny je také spojován se zlepšením metabolismu, hubnutím, regulací hladiny cukru v krvi atd.

Nerozpustná vláknina:

Tento typ vlákniny urychluje průchod potravy trávicím systémem a zvyšuje objem stolice. Doporučuje se zejména těm, kteří trpí zácpou nebo nepravidelnou stolicí. Nerozpustná vláknina je také výborným pomocníkem při potížích s hemoroidy.

Dospělý člověk by měl denně přijmout 30 - 40 gramů vlákniny.


Mezi nejlepší zdroje vlákniny patří quinoa, cizrna, ječmen, ovesné vločky, mandle, lískové oříšky, kapusta, maliny, ostružiny, pohanka, hrách, čočka či červená rýže.


Dbejte na to, abyste tyto potraviny měli na talíři co nejčastěji a obohatili tak svoji střevní mikroflóru.

Potraviny, které byste rozhodně jíst neměli!

1. Cukr

Cukr v sušenkách, čokoládě, dortech a pekařských výrobcích. Vyhněte se všem výše uvedeným věcem. I když na etiketě „zdravých“ sušenek najdete označení BIO a GLUTEN-FREE, neznamená to, že tyto sušenky neobsahují velké množství cukru. Nemusíte se samozřejmě těchto neřestí vzdát na celý život, chcete-li ale spravit propustná střeva, je nutné vyhnout se cukru ve všech jeho formách.

2. Modifikované potraviny

Patří mezi ně transmastné kyseliny a hydrogenované oleje. Jedná se o jedny z nejškodlivějších látek, které by v lidské stravě neměly vůbec nic dělat. Najdeme je v margarínu (novější metody výroby margarínu jsou ke zdraví údajně šetrnější), ve všech smažených potravinách, nezdravých svačinkách, hranolkách, rychlém občerstvení, nekvalitním pečivu a v dalších potravinách, které z hlediska výživové hodnoty (kromě kalorické hodnoty) lze jen stěží nazvat potravinou.

3. Potraviny plné škrobu, chudé na vlákninu

Během prvních 30 dnů se rozhodně nedoporučují tyto potraviny: brambory, bílá rýže, bílé pečivo a těstoviny. Všechny tyto látky samy o sobě neobsahují vitamíny, minerály, vlákninu ani nic jiného, co je pro vaše zdraví nezbytné. Obsahují však hodně škrobu a lepku, což zpomaluje činnost střev a ztěžuje práci dobrým bakteriím.

4. Maso a salámy

Zpracované maso a salámy jsou problematické už kvůli samotnému zdroji. Zvířata dnes žijí ve špatných podmínkách, většina z nich nevidí denní světlo a jsou krmena pouze kukuřicí nebo sójou. Tato zvířata také podléhají mnoha nemocem a jsou jim pravidelně (a dokonce preventivně) podávána antibiotika a další léky. V důsledku toho je maso méně výživné a dokonce škodlivé pro naše zdraví. Druhým faktorem je samotné zpracování masa. V salámech, párcích, paštikách a klobásách najdeme dusitany, zvýrazňovače chuti, konzervanty, velké množství soli a další přidané látky, které mají negativní vliv nejen na trávicí trakt, ale na celý náš organismus.

Tyto potraviny jezte co nejčastěji

1. Kokosový tuk

Kokosový tuk obsahuje kyselinu laurovou a kaprylovou a působí přímo proti plísním, snižuje výskyt kandidy a nemá vliv na bakterie mléčného kvašení.

S kokosovým tukem můžete péct (Pozor! Přečtěte si etiketu výrobku - nesmí být rafinovaný), můžete jej přidat ráno do prosné kaše, dochucovat s ním saláty nebo ho jíst „na sucho“ po půl lžičce.

2. Zdravé tuky

Avokádo, extra panenský olivový olej, olivy, mandle, semínka (chia, lněné semínko, konopné semínko), olej z černého kmínu...

3. Ovoce

Kokos, bobuloviny, kiwi, kaki, papája, ananas, banán, mandarinka, citron, hruška. Ovoce je nejlepší jíst ráno, s mírou, protože sice obsahuje vitamíny a minerály, ale také hodně cukru. Jeden až dva kusy ovoce denně bohatě stačí.

4. Luštěniny

Ječmen, cizrna, čočka a zelené fazolky jsou proslulé svou vlákninou. Hodí se do polévek, salátů, rizot, pomazánek i karbanátků. Luštěniny je třeba před vařením 24 hodin namáčet nebo až 48 hodin fermentovat. Důvodem je odbourávání kyseliny fytové, která je přirozeně přítomná ve většině obilovin a luštěnin a svou přítomností ve střevě brání vstřebávání minerálů.

5. Kaše a obiloviny

Dejte si prosnou kaši, pohankovou kaši a quinou - ale nepřehánějte to. Pokud snídáte jáhlovou kaši, pak by na vašem talíři k obědu mělo být rybí filé a pečená zelenina s miskou salátu.

6. Zelenina s nízkým obsahem škrobu a vysokým obsahem vlákniny

Veškerá tmavě zelená zelenina (kapusta, mangold, špenát, pampeliška, kopřivy) je ve vašem jídelníčku více než vítána. Obyčejné brambory nahraďte sladkými bramborami a dopřejte si pořádnou dávku brokolice, květáku, řapíkatého celeru, fenyklu a chřestu.

7. Hořká čokoláda bez cukru nebo pravé kakao

Pravé kakao je cenným zdrojem antioxidantů a polyfenolů a výrazně zvyšuje hladinu serotoninu (tzv. hormonu štěstí). Pomáhá kontrolovat chuť na sladké a zároveň je zdravý pro střeva a celé tělo. Pokud kupujete čokoládu v supermarketu, pečlivě si přečtěte údaje na obalu. Hledejte čokoládu, která obsahuje alespoň 80 % kakaa a neobsahuje přidané cukry, sirupy apod.

8. "Přírodní probiotika" a fermentovaná zelenina

Moderní společnost zapomněla na moudré stravování a skladování potravin, které byly v naší krásné středoevropské zemi nezbytné pro obživu rodiny, dokud se neobjevily supermarkety na každém rohu. Kvašení a nakládání jsou způsoby, jak uchovat plody na dlouhou dobu a zároveň obohatit jejich funkci. Kysané zelí, tuřín, nakládaná řepa, papriky, okurky a zelené fazolky jsou potraviny, které jsou vašemu zdraví velice prospěšné.

9. Bylinky jako třešnička na dortu

Všechny bylinky jsou více než vítány, nejvíce pak hřebíček, oregano, máta peprná, tymián, majoránka, hroznová semínka, kurkuma a kmín!

Byliny jsou bohaté na polyfenoly, které mají vynikající antioxidační vlastnosti a pomáhají předcházet oxidačnímu stresu v těle, který způsobuje poškození tkání a vede k mnoha nemocem.


Další triky a tipy


1. Antistress čaj

Čajová směs, kterou si můžete připravit sami doma vám pomůže obnovit střeva, hloubkově detoxikovat organismus a posílit imunitní systém (to pomůže posílit dobré bakterie, které bojují proti candidě).

Na 1 l čaje potřebujeme:

▫️ 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
▫️ čajovou lžičku kurkumy
▫️ 1⁄2 čajové lžičky mletého kardamonu (nebo 2 čajové lžičky semínek rozdrcených v hmoždíři)
▫️ 1 čajová lžička hřebíčku
▫️ 1⁄2 čajové lžičky skořice

Vše zalijeme vroucí vodou, necháme 10 - 15 minut odstát a scedíme. Tento čaj je ideální pít před obědem a/nebo večeří.

2. Regenerační polévka s mořskými řasami

Možná znáte slavný český hovězí vývar. Jde o pomalu vařenou polévku z hovězích kostí, kusu hovězího masa a kořenové zeleniny. Tato polévka obsahuje velké množství kolagenu a glukosaminu, které střeva během rehabilitace potřebují.

Jelikož ale prosazujeme rostlinnou stravu, máme jednu ještě lepší alternativu.

Veganská kolagenová polévka se připravuje tak, že se místo kostí přidá organická mořská řasa wakame, která je proslulá svými vynikajícími nutričními vlastnostmi (je bohatá na hořčík, vápník, železo a další vitamíny a minerály). Poté jí obohatíme organickým rýžovým misem, které polévce dodá výhody fermentované potraviny. Můžeme také přidat lahodné houby shitake. Polévku lze zahustit nudlemi z mrkve a cukety a kostičkami pečené zeleniny a tofu.

Veganské polévky (nebo hovězího vývaru, pokud máme maso opravdu rádi) uvaříme větší množství a uchováváme ji v mrazáku, tím žaludku a střevům zajistíte teplé a posilující jídlo i tehdy, když na vaření nebudete mít čas.

Tato polévka může být na vašem talíři klidně i každý den.

3. 2⁄3 jídla by měla tvořit teplá strava

Nejezte jen syrovou zeleninu. Kombinujte jídla tak, že si například dáte k snídani vydatné smoothie s avokádem, kakaem, borůvkami a špenátem, k obědu teplé dušené maso a k večeři pečenou rybu s čerstvým salátem.

4. Ranní přemýlání oleje v ústech

Přemýlání oleje je dlouhodobá praxe, která se stále doporučuje v ájurvédě, naturopatii a dalších alternativních medicínách. Přemýlání oleje (po čištění zubů) přispívá ke zdraví ústní dutiny. Ústa jsou začátkem našeho trávicího traktu a mají zásadní význam pro likvidaci parazitů a vylučování toxinů z těla.

Doporučujeme olej z černého kmínu, konopný olej nebo kokosový olej.

Lžíci oleje v ústech přemýláme alespoň 5 - 10 minut, poté jej vyplivneme. Po tomto čisticím rituálu doporučujeme zuby znovu vyčistit.

5. Podpořte tělo probiotiky

Podpořte svá střeva probiotiky ve formě doplňků stravy. Pouhým dodržováním správné stravy se vaše střeva do rovnováhy nevrátí. Proto je důležité podpořit je probiotickou terapií. Jen tak zajistíte, že ve vašich střevech bude dostatečné množství prospěšných bakterií (tzv. kolonií), které vás ochrání před všemi problémy a nemocemi, jež může narušená střevní flóra způsobit.

Detoxikujte střeva

Dodržováním těchto rad můžete udělat hodně, protože právě strava je pro nastolení rovnováhy ve střevech nejdůležitější. Probiotická terapie se však doporučuje všem, kteří v životě již několikrát užívali antibiotika nebo ženám, které denně užívají antikoncepční pilulky. Aby byla léčba probiotiky úspěšná, měla by trvat nejméně 3 měsíce, nejlépe i nějaký ten měsíc déle. Teprve během této doby se vaše střeva konečně stabilizují a kolonie dobrých bakterií se úspěšně usadí. To je pevný základ, který můžete v budoucnu udržovat správnou stravou (viz výše) a opakovanými terapiemi probiotiky, když budou potřeba.


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
21 Recenze
Unibiotic Saccharomyces Boulardii, doplněk stravy
30 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 19 Kč za den

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je profesionálně vytvořená směs probiotických kultur a fruktooligosacharidů FS2-60, které zahrnují oligosacharidy a rostlinný inulin.

Unibiotic se pyšní více než 10 miliardami živých kultur v jedné kapsli.

560,00 Kč
Související články
8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nem...
3 FÁZE MENOPAUZY A PŘÍZNAKY, KTERÉ BYSTE NEMĚLY IGNOROVAT
Když mluvíme o menopauze, většina lidí si myslí, že je menopauza jen období, kdy žena přestane menstruovat a začne pociťov...
TOP 5 potravin bohatých na vitamín D (a proč je tento vitamín tak důležitý)
Nedostatek vitamínu D se stal velkým zdravotním problémem v Česku i ve světě.