TOP 5 potravin bohatých na vitamín D (a proč je tento vitamín tak důležitý)
Nedostatek vitamínu D se stal velkým zdravotním problémem v Česku i ve světě.

Nízká hladina vitamínu D ovlivňuje nejen to, jak se cítíme, ale také náš imunitní systém, zdraví kostí a kardiovaskulární systém.

Pokud je jeho hladina v těle příliš nízká, můžete pociťovat:

▫️ bolesti svalů a kostí
▫️ časté infekce (snadno se nachladíte)
▫️ apatii a otupělost
▫️ silné pocení, zejména v oblasti hlavy.

Nedostatek vitamínu D jet u mnoha lidí způsoben tím, že je stále hluboce zakořeněno přesvědčení, že si jej zajistíme procházkami nebo pobytem na slunci.

Opravdu to jde?

Než vám odpovím, podívejme se na to, co to vitamín D je a jak vzniká.

CO JE TO VITAMÍN D (a je to vůbec vitamín?)

“Déčko” není ve skutečnosti vitamín, ale hormon. Název "vitamín slunce" nebo "sluneční vitamín" je dán především tím, že ke své tvorbě vyžaduje vnější vliv. V menší míře může být přijímán ve stravě.

Syntetézou v kůži, přijímáním z potravy nebo doplňků stravy se přenáší do jater, kde se přeměňuje na biologicky neaktivní vitamín a ukládá se v játrech nebo kosterním svalstvu. 

Později se v ledvinách přemění na biologicky aktivní formu nebo hormon. V těle téměř neexistuje chemický proces, který by nebyl ovlivněn vitamínem (přesněji hormonem) D a téměř všechny buňky pro něj mají receptory, od mozkových přes nervové až po ty kostní.

Patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích a není citlivý na teplo.

Vitamín D se syntetizuje v kůži působením slunečních paprsků.

Vitamín D se v kůži syntetizuje působením slunečního záření (UVB záření o vlnové délce 280 - 320 nm). Při správném slunění byste mohli syntetizovat přibližně 10 000 jednotek vitamínu D denně, k tomu byste ale museli současně splnit následující 4 podmínky:

Plocha povrchu pokožky vystavené slunci

Pokud chcete syntetizovat vitamín D pomocí slunce, musíte mu vystavit alespoň čtvrtinu pokožky.

Viz …

Pokud jdete na procházku a vystavujete slunci pouze ruce a obličej, musí vaše procházka trvat alespoň dvě hodiny, aby se v kůži syntetizoval dostatek vitamínu D. To ale platí pouze v případě, že jsou splněny i všechny následující podmínky.



Doba vystavení slunci

Jak jsem vám již sdělila, velmi důležitá je také doba, kterou na slunci strávíte. Zde je ale další problém - pokud se slunečnímu záření vystavujete příliš dlouho, můžete se spálit (za což můžou UVA paprsky).

Doba pobytu na slunci podle UV indexu

Čas je na trochu matematiky, nevadí?

Pro tvorbu vitamínu D je ideální, když je úhel dopadu slunečních paprsků větší než 50°. V České republice se slunce v tomto úhlu poprvé objevuje začátkem dubna a naposledy začátkem září.

To ale není všechno. Kromě úhlu dopadu slunečních paprsků je třeba vzít v úvahu také vhodnou denní dobu. V nejlepších dnech je tato doba mezi 10. a 16. hodinou, všichni si ale uvědomujeme, že i UVA (nebezpečné sluneční paprsky) jsou v této době velmi silné. Ležet na slunci tedy není nejlepší volba.

Doba opalování podle typu a zdravotního stavu pokožky

Pokud se rozhodnete načerpat sluneční vitamín přirozenou cestou (nezapomínejte, že je to u nás možné pouze od dubna do října), myslete při plánování opalování na svou pokožku. Je světlejší, citlivější, náchylná ke spálení?



Uf, syntetizace vitamínu D v kůži pomocí slunce je docela komplikovaná záležitost, no ne?

Zrovna tady vzniká problém. Existuje několik důvodů, proč pouze sluneční záření k získání dostatku vitamínu D nestačí.

3 hlavní důvody proč nedostáváme dostatek vitamínu D ze slunce


Evropané tráví 90 % času ve vnitřních prostorách

I když si myslíte, že trávíte dost času venku, Evropané obecně tráví většinu času ve vnitřních prostorách. Důvodem je dlouhá pracovní doba, péče o rodinu a domácnost a další nevyhnutelné povinnosti. Procházka v přírodě několikrát týdně nebo jen o víkendu nestačí k získání dostatečného množství vitamínu D.


Zeměpisná poloha

Nejvíce slunce mají ti, kteří žijí nejblíže rovníku. K tvorbě vitamínu D v kůži je zapotřebí UVB záření, které k nám v České republice dopadá pouze od začátku dubna do začátku září. Abyste získali optimální množství UVB záření, musíte být ve správnou hodinu na správném místě, aby k vámpaprsky dopadaly pod správným úhlem. Mimo tato "okna" na nás svítí pouze UVA paprsky, které syntézu vitamínu D neumožňují a jsou dokonce škodlivé.


Ochrana před sluncem

Ochrana před slunečním zářením je nezbytná, zejména v létě a v hodinách, kdy jsou sluneční paprsky UVA nejsilnější. Tyto paprsky poškozují kůži a podporují tak vznik kožních onemocnění. Jelikož se před sluncem chráníme krémy a oblečením i tehdy, když to není nezbytně nutné, syntéza vitamínu D v kůži není možná.


Teď, když už víte, proč je získávání jeho dostatečného množství pomocí slunce skoro nemožné, vás nejspíš zajímá, proč je vůbec tento vitamín tak důležitý. Stále o něm mluvíme a zdůrazňujeme, jak je důležité, aby nám nechyběl.

Jaké jsou jeho funkce v těle?


Vědecky prokázané účinky vitamínu D



Zdraví kostí

Pravděpodobně nejznámější je jeho vliv na zdraví kostí. Ještě předtím, než se stal oblíbeným doplňkem stravy pro posílení imunitního systému, byl nezbytným doplňkem stravy pro všechny novorozence. Je to jeden z nejdůležitějších vitamínů pro hustotu, pevnost a zdraví kostí.

Vápník je nejdůležitější z vitamínů a minerálů, ale nepomůže mít dostatek vápníku, když se nevstřebává do kostí. Vitamín D hraje důležitou roli jako pomocník při vstřebávání vápníku - zajišťuje, že se vápník z potravy vstřebává a následně ukládá do kostí.  Pokud je ho příliš málo, vápník se ve střevech nevstřebává správně a dochází k omezení tvorby hormonu parathormon, který reguluje vylučování vápníku a fosforu.

Imunitní systém

Imunitní systém je složitý systém buněk a orgánů, který umožňují tělu odhalit a ničit cizí tělesa, která se dostanou do těla. Klíčovou roli v tomto procesu hrají buňky, které rozpoznávají a ničí vetřelce.

Jednou z těchto buněk jsou T-buňky. Stejně jako ozbrojení vojáci čekají na aktivaci a povel, aby se postavili nevítaným hostům v těle, přicemž za tuto reakci je zodpovědný právě vitamín D.

Při jeho nedostatku T-buňky nereagují, jsou v klidu a virům a bakteriím dávají volný průchod.

Zdraví kardiovaskulárního systému 

Také vaše srdce je závislé na vitamínu D. Stále více se ukazuje, že je důležitou součástí kardiovaskulárního systému. Dostatečná hladina vitamínu D v krvi může přispět ke snížení a regulaci krevního tlaku a tím k udržení kardiovaskulárního zdraví.

Chronická únava

Přemýšleli jste někdy o tom, proč jsme v létě všichni tak plní energie, ale s prvním poklesem teplot, kratšími dny a hustou mlhou naše nálada prudce klesá?

Příčin únavy může být celá řada, ale často se zapomíná právě na nedostatek vitamínu D.

Apatie

Kromě únavy se v podzimních a zimních měsících projevují zejména deprese a apatie. Souvisí to také s tím, že v těchto měsících je UVB záření a tedy i vitamínu D výrazně méně. Jedna studie analyzovala účinky užívání vitamínu D3 v zimních měsících a zjistila, že užívání doplňku má na tyto příznaky pozitivní vliv.

➡️ Studii si můžete přečíst ZDE.

Další studie se týkala dospívajících s příznaky deprese. Zjistilo se, že téměř 90 % účastníků mělo nízkou hladinu vitamínu D, a proto se rozhodli jej doplňovat. Po třech měsících se hladina v krvi výrazně zvýšila a účastníci hlásili snížení depresí, únavy, podrážděnosti, špatné koncentrace a zlepšení spánku.

➡️ Studii si můžete přečíst ZDE.


Teď už víte vše: co to vitamín D je, jak se tvoří, proč ho nemáme dostatek ze slunce a jak je důležitý. Je čas najít řešení, jak co nejpřirozeněji zajistit jeho potřebné množství.

Když jde o zdraví a pohodu, je na prvním místě výživa. Víte, které potraviny mají slunečního vitamínu vysoký obsah?




Ale pozor! Tyto potraviny sice obsahují vitamín D, ale ne v takovém množství, aby nám to stačilo. Proto je na trhu mnoho doplňků stravy, které nám umožňují získat sluneční vitamín i za temných a mlhavých dnů.

Pokud si nejste jistí, zda potřebujete doplnit vitamín D, přečtěte si níže uvedený seznam:

Kdo potřebuje doplnit vitamín D?

Podle výzkumu, který ukázal, že nedostatek vitamínu D má více než 60 % lidí, jej potřebuje prakticky každý.


Nedostatku a tedy zvýšené potřebě vitamín doplnit jsou vystaveny zejména následující skupiny lidí:



V zimním období naprosto všichni:

Život na severní polokouli znamená, že od října do dubna není dostatek UVB paprsků, navíc nedopadají pod správným úhlem, aby se v kůži vitamín D syntetizoval.

Lidé, kteří nejsou dostatečně vystavení slunečnímu záření:

Evropané tráví až 90 % času v interiéru kvůli práci a domácím povinnostem.

Starší lidé:

V průběhu let se v kůži syntetizuje vitamín D hůře, navíc starší lidé žijící v domovech pro seniory nebo lidé, kteří se hůře samostatně pohybují, tráví více času ve vnitřních prostorách.

Osoby s nadváhou:

Vitamín D se ukládá v tukových buňkách, takže každý, kdo má BMI vyšší než 25, potřebuje jeho extra dávky.

Ženy po menopauze:

S poklesem hladiny hormonu estrogenu se zvyšuje riziko onemocnění kostí. Doplňování vitamínu D je jedním z prvních opatření, která mohou zabránit vzniku osteoporózy a dalších kostních onemocnění nebo vznik alespoň zpomalit.

Lidé se střevními problémy:

Střevní onemocnění jako je Crohnova choroba, celiakie nebo cystická fibróza ovlivňují vstřebávání vitamínu D ve střevě.


Najdete se v popisu výše?

Stejně jako u ostatních věcí, ani u vitamínu D není všechno zlato, co se třpytí. Kvalita a forma vitamínu D hrají důležitou roli v jeho účinnosti.


Cílem je přece získat sluneční vitamín co nejpřirozenějším způsobem, že?



Při výběru dbejte na:

▫️ zdroj (může pocházet i z rostlinných zdrojů, tím být vhodný i pro vegany)
▫️ forma (D3, který je pro tělo přirozený)
▫️ ověřený původ
▫️ počet jednotek
▫️ doplnění o vitamín K2 (zlepšuje vstřebávání, udržuje spravnou rovnováhu a zvyšuje jeho účinek)

Vitamín D, který najdete na našich stránkách, splňuje všechny výše uvedené podmínky. S obsahem 5000 IU v jedné kapsli je to nejsilnější veganský vitamín D, který na trhu existuje.


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
5 Recenze
Vitamín D3 + K2, doplněk stravy
30 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30-60 dní / 9-18 Kč za den

Vitamín D3+K2 je doplněk stravy, kombinující v sobě vitamíny D3 a K2, které přispívají k udržování zdraví kostí, zubů a ke kondici imunitního systému.

550,00 Kč
Související články
8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nem...
3 FÁZE MENOPAUZY A PŘÍZNAKY, KTERÉ BYSTE NEMĚLY IGNOROVAT
Když mluvíme o menopauze, většina lidí si myslí, že je menopauza jen období, kdy žena přestane menstruovat a začne pociťov...
MÝTY A PRAVDIVÁ TVRZENÍ O CELULITIDĚ (a jak se jí účinně zbavit)
O celulitidě existuje skoro tolik tvrzení, kolik je na Zemi žen. Někdo říká, že ji způsobuje strava, podle někoho za ni mů...