Stačí jíst probiotické potraviny, abychom udrželi naše střeva zdravá?
Není pochyb o tom, že je udržování zdravé střevní mikroflóry předpokladem pro silný imunitní systém, dobré trávení, jasnou mysl a dobré vstřebávání živin.

Často se objevují obavy, zda-li je konzumace probiotických jogurtů, kefíru, kysaného zelí a dalších potravin bohatých na probiotické kultury dostačující k regulaci střevní mikroflóry.

Co je ve skutečnosti lepší: probiotické potraviny nebo probiotika v kapslích?


Začněme od začátku...

Než si odpovíme na výše uvedenou otázku, ráda bych vám řekla něco víc o střevní mikroflóře a o tom, jak probiotika fungují.


1 až 3 % vaší tělesné hmotnosti tvoří střevní mikroflóra.

Víte, co mají společného korálové útesy, deštné pralesy, poušť a vaše střeva?

Tyto ekosystémy jsou jedinečné, jsou tvořené společenstvím organismů, které spolupracují mezi sebou a s vnějším prostředím.

Vaše střeva nejsou výjimkou. Střevní mikroflóra je totiž největším symbiotickým ekosystémem v lidském těle. Tvoří ji bakterie, kvasinky a viry, které žijí na vás, ve vás a kolem vás.


Mluvíme-li o střevní mikroflóře, myslíme tím bakterie, které žijí v tlustém střevě. Ve výstelce trávicí trubice jich je 5000x více než všech lidí na planetě. S těmito mikroby se vyvíjíme a žijeme již tisíce let. Střevní mikrobiom je stejně jako otisk prstu jedinečný a unikátní.




Úloha střevní mikroflóry

Mikrobi, kteří žijí ve vašich střevech, plní velmi důležité úkoly, bez nichž byste neměli pevné zdraví a necítili byste se dobře.

Podívejme se, jaký význam pro nás mají "dobré bakterie":

Trávení:

Mikrobi žijící ve střevech produkují různé enzymy (druh bílkovin), které nám pomáhají trávit potravu. Mimo jiné nám mohou pomoci odbourávat laktózu nebo lepek.

První linie obrany:

Střeva si můžete představit jako řadu vojáků se zdviženými štíty a nataženými meči. Střevní mikrobi jsou obranou proti škodlivým bakteriím a toxinům z prostředí.

Úroveň energie:

Některé kmeny probiotických kultur ve střevech mohou produkovat vitamín B, který pomáhá zvyšovat hladinu energie. Kromě toho střeva napomáhají trávení, což znamená, že nám pomáhají získávat energii skrze trávení a vstřebávání živin.

Imunitní systém:

70 % imunitního systému se nachází ve střevech. Mikroflóra pomáhá regulovat imunitní reakce, ale pouze v případě, že ve střevech převažují dobré bakterie.

Zdraví pokožky:

Při narušení střevní mikroflóry se v těle začnou objevovat záněty. Jelikož je kůže vaším největším orgánem, záněty se projevují také jako nečistoty, pupínky a akné na obličeji nebo jiných částech těla.

Duševní zdraví:

Mezi vědci je stále populárnější výzkum spojitosti mezi mozkem a střevy. Již víme, že spolu tyto dva orgány komunikují. Zdravá střevní mikroflóra má zásadní význam pro psychickou pohodu, naopak stres a obavy mohou mít negativní vliv na trávení (zde je odkaz na příspěvek o stresu).


Teď už víte, proč jsou zdravá střeva tak důležitá, a že jsou to právě bakterie a další mikrobi, kteří je činí takto důležitými pro udržení vaší psychické pohody a celkového zdraví.


Jsou-li ale bakterie ve střevech již přítomny, proč se tolik mluví o užívání probiotik? A co to probiotika vlastně jsou?


Živé mikroorganismy, které udržují ve střevech řád.

Probiotika jsou souborem živých mikroorganismů, které jsou pro vaše tělo prospěšné.

Tyto mikroorganismy, často nazývané dobré bakterie, jsou zodpovědné za mnoho procesů v těle. Patří mezi ně:

▫️ produkce vitamínu B12 a vitamínu K
▫️ eliminace působení špatných organismů
▫️ produkce enzymů, které ničí špatné, škodlivé bakterie
▫️ stimulace sekrece IgA a regulačních T-buněk, které podporují imunitní systém

Zajišťují také pravidelné trávení a dobré vstřebávání živin, což má důležitý vliv na vaši pohodu.

Probiotika však ke své práci potřebují potravu. Jejich růst a aktivitu stimulují prebiotika. Jedná se o vlákniny, které žaludeční enzymy nerozloží a které se v tenkém střevě nevstřebávájí. Rozkládají je pouze určité mikroorganismy, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Najdeš je v cibuli, česneku, chřestu, brokolici, banánech, bramborách, rýži, medu, kapustě a květáku.


Zatímco několik desítek let zpátky lidé o probiotikách (a prebiotikách) skoro nic nevěděli, dnes je takřka nutné být ohledně nich v obraze. Ptáte se proč?


Moderní životní styl způsobuje nerovnováhu střevní mikroflóry

Existuje několik důvodů, proč může dojít k narušení rovnováhy mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech:

▫️ nerozmanitá strava
▫️ nedostatek prebiotik
▫️ příliš častá konzumace cukru a průmyslově zpracovaných potravin
▫️ příliš častá léčba antibiotiky
▫️ příliš kávy, slazených a sycených nápojů
▫️ nedostatek kvalitního spánku
▫️ špatné návyky (pití alkoholu a kouření)
▫️ stres
 

Společným jmenovatelem všech výše uvedených příčin je moderní životní styl, který vás nutí být neustále ve spěchu. Nemáte čas na kvalitní jídlo a dobrý spánek, zároveň se zvyšuje množství stresu, který oslabuje váš imunitní systém.
 


Pokud chcete dát střeva do pořádku, musíte je posílit dobrými bakteriemi. Existují dva způsoby, jak je střevům dopřát: přidat do jídelníčku více potravin bohatých na probiotika nebo zvolit probiotika ve formě doplňků stravy.



Který způsob je však účinnější? Proč bychom měli jíst probiotika v kapslích, když existuje celá řada potravin, které jsou na probiotika bohaté?

Fermentované potraviny jsou bohaté i na další živiny.

Začněme potravinami. Potraviny, které se chlubí obsahem probiotik:

▫️ kefír
▫️ jogurt
▫️ kombucha
▫️ fermentované sójové výrobky
▫️ kvašená vodnice
▫️ kysané zelí
▫️ kimči

Obsah mikroorganismů však není jediným faktorem, který činí tyto potraviny zdravými.

Obsahují také mnoho dalších živin, od bílkovin a vlákniny po vitamíny a minerály. Zařazení fermentovaných potravin do jídelníčku se proto velmi doporučuje.


V porovnání s některými doplňky stravy (to je jedna z věcí, na které je třeba si dát pozor!) mohou mít potraviny také větší rozmanitost probiotických kmenů.

Kromě toho má konzumace potravin přirozeně bohatých na probiotika mnoho dalších výhod:

▫️ konzumace těchto potravin pomáhá zpestřit váš jídelníček
▫️ kombucha může nahradit pití jiných slazených a sycených nápojů
▫️ kvašené potraviny si můžete koupit na farmě a podpořit tak místní produkci potravin


Fermentované potraviny nemusí nutně obsahovat živé bakterie.

Navzdory všem výhodám a dobrým vlastnostem kvašených potravin se i u nich může vyskytnout jeden důležitý háček.

Dovolte mi vám to vysvětlit...

Pokud chcete, aby probiotické kultury ve střevech plnily svou funkci, musí se v potravinách v první řadě vůbec vyskytovat. Ještě důležitější ale je, aby se do střev dostaly živé.

Životaschopnost bakterií je ovlivněna způsobem zpracování a skladování potravin a také jejich dlouhou cestou trávicím ústrojím.

Při výběru fermentovaných potravin vám mohou pomoci následující rady:

▫️ Při nákupu jogurtu se ujistěte, že obsahuje živé nebo aktivní kultury. To musí být uvedeno na obalu
▫️ vybírejte nepasterizované potraviny, protože pasterizace bakterie ničí
▫️ to, že je něco kyselé, neznamená, že je to fermentované


Právě proto, že životaschopnost, kvalita a počet probiotických kultur nejsou spolehlivé, se začaly objevovat i jiné možnosti užívání probiotik.

Jaké jsou výhody (a případné nevýhody) probiotik ve formě doplňků stravy?


3 výhody užívání probiotik v kapslích



Kontrola typu a počtu probiotických kultur

Typ kmenů a počet probiotických kultur se u doplňků stravy snáze kontroluje. Kromě toho můžete výběr probiotik přizpůsobit svým potřebám a problémům podle toho, jaké kmeny obsahují.

Větší probiotická rozmanitost

Probiotika v kapslích často obsahují směs několika různých kmenů, což vám umožní podpořit vaše zdraví a psychickou pohodu komplexnějším způsobem.

Bez alergenů a sladidel

Mnoho probiotik v kapslích je nyní k dispozici bez přidaných alergenů a sladidel, což usnadňuje jejich zařazení do každodenního režimu. Přidané cukry nebo sladidla v jogurtu, kombuche nebo kefíru navíc mohou bránit fungování probiotických kultur. Cukr narušuje rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech.


Jak vybrat správná probiotika?

Probiotických kmenů je velké množství, což způsobuje, že na trhu probiotik ve formě doplňků stravy přibývá. Proto je důležité pečlivě si přečíst popis, abyste zjistili, zda jsou vybraná probiotika skutečně vhodná na vaše potíže.



Kromě vhodnosti kmenů je třeba zvážit ještě 3 důležité faktory:

Životaschopnost bakterií

Jak jsem vám sdělila několik odstavců výše, aby mohly dobré bakterie vykonávat svou práci, je důležité, aby se dostaly do střev živé. I když je snazší kontrolovat počet, typ a kvalitu probiotických kultur v doplňcích stravy, ani ty nezaručují, že zůstanou bakterie živé až do snědení poslední kapsle v balení.

Kapsle, která chrání probiotické kultury před žaludeční kyselinou

Největším problémem při užívání probiotik ve formě kapslí je, že se kapsle v žaludku rozpadají. Je to proto, že žaludeční kyselina je velmi silná, a protože již nejsou probiotické kultury po rozpadu kapsle chráněny, snižuje se v žaludku jejich množství i kvalita. Vždy se ujistěte, že mají probiotika kapsli, která "přežije" cestu žaludkem, a tak se probiotické kultury dostanou do střeva živé a připravené k činnosti.

Obsah prebiotik

Na začátku tohoto blogu jsem zmínila prebiotika, potravu pro probiotické kultury. Bez nich nemohou mikroorganismy vykonávat svou práci, protože právě prebiotika jim umožňují růst a být aktivní. Pokud jich z potravy nepřijímáte dostatek, je obzvláště důležité, abyste si vybrali doplněk stravy, který obsahuje jak směs probiotických kultur, tak i směs prebiotik.

Při tvorbě doplňků stravy je pro nás kvalita prioritou číslo jedna, proto věnujeme vývoji doplňků stravy s probiotiky zvláštní pozornost. Největším důkazem toho, že naše probiotika plní svou funkci dobře, jsou příběhy našich spokojených zákazníků.


Čemu můžeme přičíst účinnost probiotických kultur Unibiotic?

 

▫️ Nepatogenní kvasince Saccharomyces Boulardii, která působí probioticky, pomáhá ničit candidu, má mimořádné protizánětlivé účinky a stimuluje fungování imunitního systému
▫️ směsi 4 probiotických kultur
▫️ směsi prebiotik (oligosacharidů a rostlinného inulinu), které jsou potravou pro probiotika
▫️ speciální kapsli, která chrání a udržuje probiotika živá po celou dobu cesty do střeva

Pro dosažení viditelných a trvalých výsledků by se probiotické kultury (v jakékoli formě) měly pravidelně konzumovat po dobu nejméně 3 měsíců.



KLÍČOVÉ INFORMACE:

◼️ Střevní mikrobiom je největší ekosystém v našem těle.

◼️ Rovnováha dobrých a špatných bakterií je důležitá pro fungování a podporu zdraví a psychické pohody.

◼️ Moderní životní styl, strava a stres mají negativní vliv na stav a funkci bakterií ve střevech.

◼️ Kvašené potraviny obsahují přírodní probiotika, jejich množství a kvalitu je ale obtížné sledovat. Konzumace kvašených potravin se však doporučuje kvůli jejich bohaté výživové hodnotě.

◼️ Počet, kvalitu a životaschopnost bakterií lze lépe kontrolovat pomocí probiotik v doplňcích stravy.

◼️ Nejlepší forma probiotik (ve formě potravin nebo doplňků stravy) závisí na vašem životním stylu a konkrétních problémech.

 


Zdroje:

https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/how-do-probiotics-work
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/what-are-probiotics
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/in-depth/gut-health/gut-health-facts
https://www.nordic.com/healthy-science/is-it-better-to-eat-probiotic-foods-or-take-a-probiotic-supplement
https://healthandperformancecollective.com/probiotic-supplements-vs-probiotic-food


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
21 Recenze
Unibiotic Saccharomyces Boulardii, doplněk stravy
30 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 20 Kč za den

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je doplněk stravy obsahující směs vybraných probiotických kultur určených k podpoře zdravé střevní mikroflóry.

605,00 Kč
Související články
TOP 5 potravin bohatých na vitamín D (a proč je tento vitamín tak důležitý)
Nedostatek vitamínu D se stal velkým zdravotním problémem v Česku i ve světě.
Toxické střevo je domovem všech vážnějších nemocí (jak jim předcházet)
Jednou z nejdůležitějších rolí střev je odstraňování toxinů z těla. Vaše střeva však nemohou plnit svoji funkci správně, p...
MÝTY A PRAVDIVÁ TVRZENÍ O CELULITIDĚ (a jak se jí účinně zbavit)
O celulitidě existuje skoro tolik tvrzení, kolik je na Zemi žen. Někdo říká, že ji způsobuje strava, podle někoho za ni mů...