Propustné střevo - příčina chronických zánětů a autoimunitních onemocnění
Podrážděné/propustné střevo znamená, že je střevní stěna doslova “děravá”, takže do těla pronikají částečně nestrávené bílkoviny a toxiny, které způsobují otravu. Podrážděné střevo je také spojeno se všemi těžkými alergiemi, Crohnovou chorobou, roztroušenou sklerózou, Hashimotovou nemocí, ekzémy, lupénkou atd.

Mírnější příznaky se projevují různými nepříjemnými pocity, které provázejí zažívací potíže jako je nadýmání, citlivost (intolerance) na určité potraviny, bolesti břicha a nepříjemné pocity na dotek. Bolest je doprovázena křečemi. Po jídle se můžete často cítit těžce a zcela bez energie.


Co způsobuje podrážděné/propustné střevo?


Prvním zjevným důvodem je způsob stravování.

Je chybou myslet si, že záleží jen na tom, co jíte. Velkou roli hraje také způsob konzumace jídla.

Máte ve zvyku jíst 1× nebo 2× denně, přejíst se a ještě k tomu jídlo málo přežvýkat? Díky tomu se nevytvoří všechny trávicí enzymy, které pomáhají rozkládat potravu na malé kousky a molekuly (ty se vytváří v ústech, žaludku a tenkém střevě!).

Následkem nesprávného způsobu stravování je uvíznutí potravy ve střevech, což způsobuje hnilobu a rozklad střevních stěn.

Druhou nejčastější příčinou je nediagnostikovaná potravinová intolerance.

Možná máte alergii na lepek a ani o tom nevíte.

Lékařské testy často prokazují celiakii až tehdy, když intolerance přeroste v autoimunitní onemocnění. Citlivost na mléčné výrobky může způsobit zánětlivé stavy ve střevech, které vedou k podráždění a propustnosti střevních stěn. Kravské mléko obsahuje bílkovinu A1 zvanou kasein, která poškozuje vaše střeva.

Třetím důvodem je cukr v naší stravě!

Rafinovaný cukr, který najdete ve všech pekařských výrobcích, sušenkách, čokoládách, dokonce i v jogurtech, chlebu a průmyslově zpracovaných potravinách, je potravou pro patogenní bakterie. Tyto škodlivé bakterie vylučují exotoxiny, což jsou jedy, které zvyšují propustnost střevní stěny.


Jak napravit propustnost střev?

Jednoduché sacharidy jako je chléb, těstoviny, pečivo a cukry v potravinách způsobují fermentaci ve střevech a tím i produkci plynů, což vede k nadýmání a bolestech v celé břišní dutině. Níže naleznete 3 zásady pro váš jídelníček, seznam povolených a zakázaných potravin a tipy pro dodatečné posílení funkce střev a rehabilitaci poškozené střevní stěny.



Stravovací plán

Potraviny, které byste rozhodně neměli jíst


1. Cukr

Cukr v sušenkách, čokoládě, dortech a pekařských výrobcích. Vyhněte se všem výše uvedeným věcem. I když na etiketě „zdravých“ sušenek najdete označení BIO a GLUTEN-FREE, neznamená to, že tyto sušenky neobsahují velké množství cukru. Nemusíte se samozřejmě těchto neřestí vzdát na celý život, chcete-li ale spravit propustná střeva, je nutné vyhnout se cukru ve všech jeho formách.

2. Pálivé jídlo (chilli)

Představte si, jak moc by pálilo, kdybyste si na čerstvou ránu nalili trochu tabasca. Stejně se cítí vaše střeva, jen bolest nepocítíte hned. Při podrážděných střevech jsou naprosto zakázané pálivé potraviny jako chilli papričky a různé ostré omáčky, které kromě chilli obsahuji i konzervační látky a hromady cukru.

3. Modifikované potraviny

Patří mezi ně transmastné kyseliny a hydrogenované oleje. Jedná se o jedny z nejškodlivějších látek, které by v lidské stravě neměly vůbec nic dělat. Najdeme je v margarínu (novější metody výroby margarínu jsou ke zdraví údajně šetrnější), ve všech smažených potravinách, nezdravých svačinkách, hranolkách, rychlém občerstvení, nekvalitním pečivu a v dalších potravinách, které z hlediska výživové hodnoty (kromě kalorické hodnoty) lze jen stěží nazvat potravinou.

4. Potraviny plné škrobu, chudé na vlákninu

Během prvních 30 dnů se rozhodně nedoporučují tyto potraviny: brambory, bílá rýže, bílé pečivo a těstoviny. Všechny tyto látky samy o sobě neobsahují vitamíny, minerály, vlákninu ani nic jiného, co je pro vaše zdraví nezbytné. Obsahují však hodně škrobu a lepku, což zpomaluje činnost střev a ztěžuje práci dobrým bakteriím.

5. Zrající mléčné výrobky

Všechny mléčné výrobky spadající do kategorie zrajících sýrů či „ušlechtilých sýrů“, jsou při podrážděném/propustném střevě velmi škodlivé, jelikož způsobují zánětlivé stavy a zároveň i nadměrnou sekreci žaludeční kyseliny, která rozpad střevní stěny ještě zhoršuje.

6. Maso a salámy

Zpracované maso a salámy jsou problematické už kvůli samotnému zdroji. Zvířata dnes žijí ve špatných podmínkách, většina z nich nevidí denní světlo a jsou krmena pouze kukuřicí nebo sójou. Tato zvířata také podléhají mnoha nemocem a jsou jim pravidelně (a dokonce preventivně) podávána antibiotika a další léky. V důsledku toho je maso méně výživné a dokonce škodlivé pro naše zdraví. Druhým faktorem je samotné zpracování masa. V salámech, párcích, paštikách a klobásách najdeme dusitany, zvýrazňovače chuti, konzervanty, velké množství soli a další přidané látky, které mají negativní vliv nejen na trávicí trakt, ale na celý náš organismus.


Potraviny povolené v omezeném množství


1. Vejce

Při rozkladu vajec vzniká mimo jiné vedlejší produkt čpavek. Pokud je množství candidy v těle zvýšené, doporučuje se nejíst vejce po 18. hodině večer. Vejce si dejte během dne ke snídani nebo na salát.

2. Luštěniny

Ječmen, cizrna, čočka a zelené fazole jsou proslulé svou vlákninou. Hodí se do polévek, salátů, rizot, pomazánek i karbanátků. Ve vašem případě vám doporučujeme jíst místo cizrny zelené fazolky a místo ječmene čočku.

Luštěniny je třeba před vařením 24 hodin namáčet nebo až 48 hodin fermentovat. Důvodem je odbourávání kyseliny fytové, která je přirozeně přítomná ve většině obilovin a luštěnin a svou přítomností ve střevě brání vstřebávání minerálů.

3. Cibule a česnek

Přestože jsou tyto dvě potraviny považovány za velmi zdravé, nedoporučují se při podrážděném/propustném střevě. Vychází to ze zásady, že i přírodní medicína může být někdy jedem, a to v závislosti na stavu jedince, který „léčivo“ přijímá. Proto se ve vašem případě česnek a cibule nedoporučují.


Tyto potraviny jezte co nejčastěji



1. Kokosový tuk

Kokosový tuk obsahuje kyselinu laurovou a kaprylovou a působí přímo proti plísním, snižuje výskyt kandidy a nemá vliv na bakterie mléčného kvašení.

S kokosovým tukem můžete péct (Pozor! Přečtěte si etiketu výrobku - nesmí být rafinovaný), můžete jej přidat ráno do prosné kaše, dochucovat s ním saláty nebo ho jíst „na sucho“ po půl lžičce.

2. Zelenina

Brokolice, růžičková kapusta, zelí, mrkev, kadeřavá kapusta, lilek, červená řepa, ředkvičky, špenát, zázvor, cukety, sladké brambory, tuřín, celer, kedlubny, máslová dýně, dýně hokkaido.

3. Ovoce

Bobuloviny, kiwi, kaki, papája, ananas, banán, mandarinka, citron, hruška. Ovoce je nejlepší jíst ráno, s mírou, protože sice obsahuje vitamíny a minerály, ale také hodně cukru. Jeden až dva kusy ovoce denně bohatě stačí.

4. Semínka

Chia semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka, konopná semínka.

5. Bezlepkové obiloviny

Pohanka, amarant, quinoa, rýže, proso.

6. Zdravé tuky

Avokádo, olivy, kokos, omega 3 mastné kyseliny.

7. Ryby

Sardinky, makrely, pstruzi.

8. Hořká čokoláda bez cukru nebo pravé kakao

Pravé kakao je cenným zdrojem antioxidantů a polyfenolů a výrazně zvyšuje hladinu serotoninu (tzv. hormonu štěstí). Pomáhá kontrolovat chuť na sladké a zároveň je zdravý pro střeva a celé tělo. Pokud kupujete čokoládu v supermarketu, pečlivě si přečtěte údaje na obalu. Hledejte čokoládu, která obsahuje alespoň 80 % kakaa a neobsahuje přidané cukry, sirupy apod.

9. "Přírodní probiotika" a fermentovaná zelenina

Moderní společnost zapomněla na moudré stravování a skladování potravin, které byly v naší krásné středoevropské zemi nezbytné pro obživu rodiny, dokud se neobjevily supermarkety na každém rohu. Kvašení a nakládání jsou způsoby, jak uchovat plody na dlouhou dobu a zároveň obohatit jejich funkci. Kysané zelí, tuřín, nakládaná řepa, papriky, okurky a zelené fazolky jsou potraviny, které jsou vašemu zdraví velice prospěšné.

10. Bylinky jako třešnička na dortu

Všechny bylinky jsou více než vítány, nejvíce pak hřebíček, oregano, máta peprná, tymián, majoránka, hroznová semínka, kurkuma a kmín!



Další triky a tipy


1. 2⁄3 jídla by měly být tepelně upravené.

Nejezte jen syrovou zeleninu. Kombinujte jídla tak, že si například dáte k snídani vydatné smoothie s avokádem, kakaem, borůvkami a špenátem, k obědu dušené maso a k večeři pečenou rybu s čerstvým salátem.

Také nedoporučujeme jíst studené jídlo přímo z lednice, mražené ovoce apod.

Průměrná teplota ve střevech je 37 stupňů, proto by ani teplota jídla neměla klesnout pod tuto teplotu, zatěžuje to totiž trávicí trakt a způsobuje další stres.

2. „Citrónový pozdrav“ po ránu

Začněte den čerstvou teplou citronádou, do které jste přidali trochu zázvoru a špetku mletého kmínu.

3. Podpořte své tělo probiotiky

Podpořte svá střeva probiotiky ve formě doplňků stravy. Pouhým dodržováním správné stravy se vaše střeva do rovnováhy nevrátí. Proto je důležité podpořit je také probiotickou léčbou. Jen tak zajistíte, že bude ve vašich střevech dostatečné množství prospěšných bakterií (tzv. kolonií), které vás ochrání před všemi různými problémy a nemocemi, jež může narušená střevní flóra způsobit.



Probiotická terapie


Jak správně provádět probiotickou kúru?


▫️  Měla by trvat nepřetržitě alespoň 3 měsíce. Buďte důslední a vytrvalí.
▫️  Probiotika užívejte vždy večer, zapijte je sklenicí vody, hodinu po posledním jídle.
▫️  Nikdy neužívejte probiotika na zcela prázdný nebo zcela plný žaludek.
▫️  Zatímco spíte a vaše tělo odpočívá, probiotika pracují za vás.


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
21 Recenze
Unibiotic Saccharomyces Boulardii, doplněk stravy
30 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 20 Kč za den

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je doplněk stravy obsahující směs vybraných probiotických kultur určených k podpoře zdravé střevní mikroflóry.

605,00 Kč
Související články
Anti-age jídelníček: 10 potravin pro krásu zevnitř i zvenčí
Krásná a mladistvá pleť. To je ideál, kterého v dnešní společnosti všichni chceme dosáhnout. Nejde jen o vzhled. Přemýšlel...
Stačí jíst probiotické potraviny, abychom udrželi naše střeva zdravá?
Není pochyb o tom, že je udržování zdravé střevní mikroflóry předpokladem pro silný imunitní systém, dobré trávení, jasnou...
Toxické střevo je domovem všech vážnějších nemocí (jak jim předcházet)
Jednou z nejdůležitějších rolí střev je odstraňování toxinů z těla. Vaše střeva však nemohou plnit svoji funkci správně, p...