Anti-age jídelníček: 10 potravin pro krásu zevnitř i zvenčí
Krásná a mladistvá pleť. To je ideál, kterého v dnešní společnosti všichni chceme dosáhnout. Nejde jen o vzhled. Přemýšleli jste někdy o tom, proč mládí, zářivou pleť a tvář bez vrásek vychvalujeme až do nebe? Protože představují zdraví, proudění energie a jsou ukazatelem toho, že je člověk se svým životem spokojený.

Krásná a mladistvá pleť. To je ideál, kterého v dnešní společnosti všichni chceme dosáhnout. Nejde jen o vzhled. Přemýšleli jste někdy o tom, proč mládí, zářivou pleť a tvář bez vrásek vychvalujeme až do nebe? Protože představují zdraví, proudění energie a jsou ukazatelem toho, že je člověk se svým životem spokojený.

Rozdíl mezi mladistvým vzhledem díky plastické chirurgii a přirozeně zdravou pletí je zřejmý. Věříme, že člověk může být přirozeně krásný i v 60 letech, pokud ví, jak o sebe pečovat, jaké jídlo má jíst, a pokud ví, jak pečovat o pleť . Jste to, co jíte. Pozorujete někdy lidi, jejich pokožku a tělo? Snadno poznáte, co kdo jí. Je vědecky dokázáno, že středomořská strava je nejzdravější a na těle lidí je to znát. I u mladých lidí vyrůstajících v generaci fast foodů je dobře vidět, že je jejich stravování velice špatné.


Jaké potraviny a látky byste tedy měli pravidelně dodávat svému tělu, pokud chcete zářit uvnitř i navenek a mít mladistvou pleť? Jedná se především o látky, které pomáhají tělu produkovat kolagen.




Úloha kolagenu v těle

Kolagen je bílkovina. Stejně jako všechny bílkoviny má v těle funkci stavebního kamene. Přesto je kolagen zvláštní složkou našich svalů, kůže, kostí, kloubů, zubů, chrupavek a pojivových tkání. Je to nejrozšířenější bílkovina v lidském těle. Kolagen tvoří 30 % všech bílkovin v našem těle, 70 % struktury nehtů, vlasů a kůže, a prakticky 100 % je obsaženo v pojivových tkáních.

Fakta o kolagenu, která byste měli znát:


▫️ Látkou, které máme v těle nejvíce, je voda. Hned za ní je kolagen
▫️ Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle
▫️ Tělo si vytváří kolagen samo
▫️ Tvorba kolagenu začíná klesat mezi 20. a 25. rokem života a snižuje se přibližně o 1 % ročně. Ve věku 50 let tak můžeme mít už 1/3 kolagenu méně
▫️ Kolagen se vytváří pouze za přítomnosti vitamínu C (denní příjem potravin s vysokým obsahem vitamínu C je nezbytný pro tvorbu kolagenu)
▫️ Díky kolagenu máme pružné klouby, silné kosti a svalovou hmotu
▫️ Těhotenství je období, kdy většina žen trpí nedostatkem kolagenu
▫️ Zajišťuje pružnost tkání a cév a elasticitu očí
▫️ Nedostatek kolagenu nemá vliv jen na estetiku, ale přináší také řadu zdravotních problémů, které jsou obvykle spojeny se stárnutím
▫️ Většina opotřebení chrupavky je způsobena nedostatkem kolagenu
▫️ Nedostatek kolagenu přispívá k tvorbě celulitidy
▫️ Kolagen v těle vyvolává tak zvaný domino efekt, to znamená, že čím více kolagenu máte, tím snadněji ho tělo produkuje


Klíčové složení jídelníčku pro zvýšení tvorby kolagenu

Díky burgerům mladší vypadat nebudete, to asi víte. Také víte, že řapíkatý celer je rozhodně lepší volbou než talíř smažáku. Pokud se však chystáte držet anti-age dietu, potřebujete přesný návod, které potraviny by měly být na vašem talíři.

Potraviny, které mají pozitivní vliv na tvorbu kolagenu a podporují krásnou pleť, lze rozdělit do 6 kategorií:

▫️ Protizánětlivé potraviny (nejlepší je koření jako kurkuma, zázvor a skořice)
▫️ Potraviny bohaté na omega mastné kyseliny (vlašské ořechy, lněná a chia semínka, kokosový a olivový olej, avokádo a ryby)
▫️ Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu (nejvíce ho obsahuje zelená listová zelenina, citrusy a bobulovité ovoce)
▫️ Fytoceramidy - molekuly, které udržují pleť mladistvou, hydratovanou a napnutou (jsou obsaženy v pšeničných klíčcích, špenátu, hnědé rýži a červené řepě)
▫️ Antioxidanty - na obnovu pokožky nejlépe působí karotenoidy (nacházejí se v oranžových potravinách: dýně, mrkev, sladké brambory a cukrový meloun)
▫️ Potraviny bohaté na draslík pomáhají vyplavovat přebytečnou vodu, která způsobuje oteklý obličej (proto jezte brambory, ořechy, luštěniny, ovoce a zeleninu)


10 potravin pro krásu zevnitř i zvenčí


1. Potočnice lékařská

Potočnice lékařská je pravý poklad co se týče obsahu vitamínu C a vápníku. Vitamín C je jedním z hlavních stavebních jednotek kolagenu a konzumací potočnice lékařské ho do těla dostanete opravdu hodně. Můžete ji použít do salátů nebo ji přidat do rizota.

Potočnice lékařská má další dvě zajímavé vlastnosti: zlepšuje prokrvení a přísun minerálů do všech buněk v těle (studie). Výsledkem je prokrvená a vyživená pleť. Je také bohatá na draslík, mangan, fosfor a vitamíny A, C, K, B1 a B2.



2. Červené papriky

Antioxidanty obsažené v červené paprice hrají důležitou roli v anti age jídelníčku. Kromě toho, že jsou papriky bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují také důležité antioxidanty (karotenoidy), které pomáhají vytvářet kolagen a brání stárnutí pokožky. Karotenoidy chrání pokožku před poškozením způsobeným sluncem a toxiny z životního prostředí a mají protizánětlivé účinky na organismus (studie).


3. Papája

Čerstvou organickou papáju je v Česku trochu těžší sehnat, ale pokud se chystáte na dovolenou do teplých krajin, pak je konzumace papáji dobrou volbou. Toto ovoce je obzvlášť bohaté na antioxidanty a vitamíny a minerály, které pomáhají zlepšit pružnost pleti a omezit výskyt tmavých kruhů pod očima a vrásek. Papája je bohatá na tyto látky: vitamíny A, C, K a E, vápník, draslík, hořčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Obsahuje také enzym papain, který je považován za jeden z nejlepších protizánětlivých činitelů a díky tomu brzdí proces stárnutí (studie). Proto se papája vyskytuje také v mnoha kosmetických přípravcích.


4. Borůvky

Antioxidant zvaný antokyanin, který se hojně vyskytuje v borůvkách a dalších bobulovinách, je jednou z látek, která je považována za skutečný elixír mládí. Jedná se o barvivo, které dává potravinám modrofialový odstín. Tento silný antioxidant dokáže chránit pokožku před poškozením způsobeným sluncem, stresem a znečištěným životním prostředím. Zároveň má silný protizánětlivý účinek a zabraňuje ztrátě kolagenu (studie).


5. Brokolice

Nezapomínejte na brokolici, která by neměla chybět v jídelníčku hned z několika důvodů. Kromě toho, že je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, je také bohatá na látky, které působí protizánětlivé. Dále brání stárnutí, což se může projevit i na vaší pleti. Brokolice je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu, vápník, celou řadu antioxidantů, foláty a luteiny.


6. Špenát

Špenát výborně hydratuje tělo i pokožku. Je také bohatý na antioxidanty, které napomáhají procesu okysličování. Vysoký obsah vitamínu C ve špenátu stimuluje tvorbu kolagenu, zatímco vitamín A zajišťuje silné a lesklé vlasy.


7. Oříšky

Oříšky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E, který pomáhá obnovovat kožní tkáň, hydratuje pokožku a chrání ji před škodlivým UV zářením. Oříšky zároveň obsahují omega tuky, které posilují buněčné membrány pokožky a pomáhají udržovat zářivý vzhled pleti.


8. Avokádo

Avokádo je bohaté na mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a pomáhají udržovat pokožku hladkou a pružnou. Zároveň avokádo obsahuje živiny, které mohou zabránit negativním projevům stárnutí (studie). Patří mezi ně vitamÍny K, C, E, B a A. 


9. Batáty

Sladké brambory (neboli batáty) jsou další potravinou bohatou na karotenoidy neboli vitamín A. Ten pomáhá obnovit pružnost pokožky a přispívá k jejímu jemnému a mladistvému vzhledu.


10. Granátové jablko

Granátové jablko je další potravinou, která by se měla ve vašem jídelníčku objevovat častěji, a to kvůli vysokému obsahu vitamínu C. Zároveň jsou granátová jablka mimořádně bohatým zdrojem antioxidantů a obsahují složky zvané punicalaginy, které dokáží zabránit úbytku kolagenu v pokožce.



Mezi moderní technologií, vědou a stravou našich předků

Když se spojí jídlo s vědou, můžete s pomocí změny jídelníčku dosáhnout opravdu nevídaných výsledků. Není pravda, že generace před námi jedly dokonale a že bychom jejich příklad měli následovat. To je přežitek a zastaralý způsob myšlení. Jen si vzpomeňte, že naši předkové nepřijímali dostatek živin kvůli nedostatku rozmanitých potravin a zároveň vypadali ve 40 letech stejně jako my dnes v 70.


Technologie a medicína jsou vědy, které dosáhly velkého pokroku a umožnily nám žít delší a kvalitnější život. Ačkoli jsme především zastánci zdravé a pestré stravy, nemůžeme ignorovat skutečnost, že jídlo a věda se musí spojit, a to na vašem talíři i v každodenním jídelníčku.




Třešnička na dortu k urychlení tvorby kolagenu

Už jsme zmínili, že zdravé jídlo a vědecký přístup by se měly vzájemně doplňovat? Nevěříme v umělé dodávání látek jako je kolagen. Nikdy nedosáhnete stejných výsledků s pomocí kolagenových doplňků, jako když dodáte tělu všechny potřebné látky, díky kterým si kolagen vytvoří samo. S tímto myšlením, studiem nejnovějších technologií a testováním jsme vytvořili jedinečný produkt Vegan Collagen Booster.

Není to kolagen jako takový, je to však pokročilý doplněk stravy, který přiměje vaše tělo, aby si kolagen začalo vyrábět samo! Tento doplněk stravy ve vašem těle funguje jako základní stavební kámen. Ani ten nejzkušenější kuchař nepřipraví chutný oběd bez základních ingrediencí. Pro dosažení mladistvého vzhledu je Vegan Collagen Booster základní složka, kterou tělo potřebuje k tvorbě a syntéze vlastního kolagenu.


Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
7 Recenze
Vegan Collagen Booster, doplněk stravy
60 Kapslí
Skladem

/ Vystačí na 30 dní / 21 Kč za den

Vegan Collagen Booster je inovativní řešení, které v těle stimuluje tvorbu vlastního kolagenu. První účinky uvidíte již po 14 dnech.

Skládá se z veganských stavebních jednotek kolagenu, které v těle stimulují jeho přirozenou produkci. Tělo tento vlastní kolagen využívá snadněji a nejefektivněji. Správná tvorba kolagenu v těle je důležitá pro mladistvou, hladkou, pevnou a pružnou pokožku, silné nehty, husté a dlouhé vlasy a pevnost a zdraví kostí a kloubů.

630,00 Kč
Související články
8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nem...
JAK ZLEPŠIT KVALITU SPÁNKU (a proč je spánek tak důležitý)
Ve světě, kde se životní tempo každým dnem zrychluje, hladina stresu stoupá, jsme postupně méně vystaveni přirozenému slun...
Stačí jíst probiotické potraviny, abychom udrželi naše střeva zdravá?
Není pochyb o tom, že je udržování zdravé střevní mikroflóry předpokladem pro silný imunitní systém, dobré trávení, jasnou...