5 Mýtů o detoxikaci
Detoxikace organismu slibuje více energie, lepší psychickou i fyzickou pohodu a posílení imunitního systému. Detoxikace (detox) je téma, které pobláznilo svět, a proto o detoxikaci koluje stále více mýtů. Na to, které z nich jsou a které nejsou pravdivé, se podíváme v tomto článku.

"Kdysi detoxikaci vůbec neznali a nepotřebovali!"

Samozřejmě, to je pravda. Ale život plynul pomaleji, vždy byl čas na pravidelné jídlo, které přicházelo "ze zahrady či pole přímo na stůl", den začínal a končil "se slepicemi" (tudíž se i pravidelně spalo) a žilo se v prostředí, které ještě nebylo zdaleka tak znečištěné, jako je dnes.

Špatné stravovací návyky, vysoká míra stresu způsobená moderním rychlým způsobem života a toxiny z okolního prostředí jsou příčinou zánětlivých stavů v našem těle, hormonální nerovnováhy a chronické únavy. Tyto problémy mohou z dlouhodobého hlediska vést až k vzniku chronických onemocnění, proto zpozorněte hned při prvních varovných signálech vašeho organismu, který bije na poplach spuštěním sérií alarmujících příznaků.

Že váš organismus potřebuje odpočinek a "detox" vám dá najevo několika příznaky:

▫️  neustálá únava (i poté, co se vyspíte)
▫️  mozková mlha, která vám brání úspěšně vykonávat každodenní činnosti
▫️  letargie a nedostatek motivace
▫️  citlivá a svědivá pokožka
▫️  zažívací potíže (průjem nebo zácpa)
▫️  časté bolesti hlavy
▫️  přecitlivělost na potraviny, kterou jste dříve neměli
▫️  celkový nedostatek energie, se kterým Vám nepomůže ani několik káv denně
▫️  oslabený imunitní systém a častá nachlazení a virózy
▫️  opakované záněty


Naše tělo je přirozeně vybaveno schopností detoxikovat organismus 

Lidské tělo je nesmírně komplexní a inteligentní systém, který se kromě dalších procesů také neustále čistí od jedů, toxinů a nezdravých látek, které přijímá z okolí a které mu nesvědčí.

Zásluhu na tom mají především játra, která jsou naším hlavním „čistícím“ orgánem. O čištění těla se však kromě jater starají také ledviny, střeva, plíce a kůže.



Všechny procesy čištění či detoxikace organismu probíhají každý den, automaticky, bez našeho vědomí.



Proč tedy potřebujeme dodatečnou detoxikaci, když naše tělo dělá všechno samo?

Přirozené čištění může probíhat pouze pokud organismus není vystaven nadměrnému množství toxinů, kterým čelí na každodenním pořádku

Detoxikace je klíčový biologický proces, který udržuje tělo při životě. Kdyby z nás játra, střeva, ledviny a plíce pilně neodstraňovaly všechny toxiny, dlouho bychom nepřežili.

Problém ale nastává, pokud nezdravé jídlo a pití, kouření, chemikálie z kosmetiky a čistících přípravků, znečištěné životní prostředí a stres zatěžují naše 4 nejdůležitější detoxikační orgány natolik, že již nezvládají plnit své úkoly na 100 %.

Zamyslete se...

Do 1litrové sklenice můžete nalít přesně 1 litr vody. Pokud do ní chcete nalít 1,5 l vody, voda bude přetékat přes okraj. 

Představte si (jen pro tento případ), že naše tělo má schopnost každý den vyčistit a vyplavit z těla 1 l toxinů, my do něj však dostaneme denně ještě o 0,5 l toxinů více. Přebytečné toxiny v těle jednoduše zůstávají.

Obranný mechanismus ví, že přebytečné toxiny nesmí volně plavat v krevním řečišti, protože by nás ve velmi krátké době otrávily. Proto se přebytek jedů, které se nedaří vyloučit, začne ukládat. A jako dokonalé zásobárny toxinů slouží tukové tkáně (to znamená, že čím více nadbytečného tuku máte, tím více škodlivých látek se ve vašem těle ukládá).

Cítíte-li, že vás trápí výše uvedené příznaky a že vaše tělo potřebuje detoxikaci, je nejvyšší čas s ní začít.

Ptáte se jak?

Můžete začít těmito dvanácti kroky:

12 kroků k úspěšné detoxikaci

1. Nejlepší superpotravinou je voda 

Všichni víme, že musíme pít dostatek vody, ale často na to zapomínáme. Sladké džusy a „ochucené vody“ se do detoxikačního pitného režimu nepočítají. Během detoxu pijte čistou vodu, neslazené bylinkové čaje a domácí limonády (bez cukru!). Když je tělo dostatečně hydratované, metabolické orgány plní své čistící úkoly snadněji a efektivněji.


2. Bez kvalitního spánku není kvalitní život

Kdyby člověk zůstal bez spánku i bez jídla, dříve by zemřel na nedostatek spánku než nedostatek jídla. Spánek je jedním z nejdůležitějších věcí pro naše přežití a psychickou i fyzickou pohodu. Každý proces, který v těle probíhá, je závislý na spánku. V noci se snižuje hladina stresového hormonu kortizolu, hormonální procesy v těle se regulují a tělo se přirozeně obnovuje – během spánku dochází ke zklidnění zánětlivých procesů a samovolné detoxikaci organismu. Nejkvalitnější spánek je samozřejmě v noci, ideálně mezi 22. hodinou a 6. hodinou ranní, ale samozřejmě ne všichni máme stejné možnosti. Základem všeho je nicméně najít si dostatek času na dostatečné množství spánku a v době, která nejlépe vyhovuje vašemu biorytmu a vašim možnostem. Snažte se usínat před půlnocí a dopřejte si klidný spánek alespoň 7 hodin v kuse.


3. Čerstvý vzduch kolem vás 

Jste celý den zavřeni mezi čtyřmi stěnami? Vím, někdy to prostě jinak nejde, zvlášť pro ty z nás, kteří pracujeme v kancelářích nebo doma u počítače. Je zde však řešení – otevřete okna! Kvalitní a pravidelné větrání je pro zdraví a pohodu celého těla i mysli naprosto nepostradatelné. Bez kyslíku ve vzduchu kolem Vás stoupá obsah bakterií, virů a toxinů a snižuje se Vaše celková pohoda i výkonnost.


4. Pohyb je nezbytnou součástí každodenního života

Cvičení a fyzická aktivita jsou dobré nejen pro zlepšení kondice, ale také pro přirozenou regulaci hormonů, detoxikaci a celkovou psychofyzickou pohodu. Stačí alespoň 30 minut lehčí fyzické aktivity denně (chůze, jóga, strečink, lehká jízda na kole...) nebo intenzivnější fyzická aktivita 3x týdně. Spojte příjemné s užitečným a vydejte se na výlet do přírody nebo konečně navštivte posilovnu. V zimě si na čerstvém vzduchu alespoň protáhněte nohy, i krátká procházka tělu velmi prospěje.


5. Pryč s nezdravým jídlem 

První a velice snadný způsob, jak podpořit organismus v detoxikaci, je úprava jídelníčku. Straňte se, pokud možno, co nejvíce potravin, které v těle podporují a způsobují záněty (cukry, průmyslově zpracované sacharidy, příliš masných produktů a mléčných výrobků a konzervovaná jídla)! Zastavte příjem dalších toxinů, které do svého těla dostáváte popíjením alkoholu, kouřením, pojídáním sladkých a smažených jídel a dalšími zlozvyky, se kterými bojujete. 

Váš jídelníček by měl automaticky obsahovat potraviny, jako je čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky a potraviny bohaté na antioxidanty. Nezapomínejte také na zdravé tuky a dostatečný příjem rostlinných bílkovin. Dopřejte si i čerstvé ryby. Ani na sladké nemusíte zapomínat - den si oslaďte například kouskem pravé hořké čokolády s hrstí lesního ovoce.


6. Jezte co nejvíce salátu a zelené zeleniny

Zelená listová zelenina a řasy jsou plné chlorofylu, který pomáhá účinně detoxikovat organismus. Každé jídlo by mělo obsahovat 30 až 50 % zelené zeleniny. Listová zelenina má na tělo více pozitivních účinků než mnoho jiných potravin. Díky obsahu chlorofylu a množství vitamínů, minerálů i makroprvků má schopnost navozovat v těle zásadité prostředí, pročišťovat krev, zlepšovat cirkulaci krve a lymfy v těle (tím napomáhá lymfě vyplavovat usazené toxiny a nežádoucí látky z těla), posilovat imunitní systém, zvyšovat energetickou hladinu, zlepšovat fungování všech metabolických orgánů, podporovat lepší činnost střev, upravovat rovnováhu střevní mikroflóry a mnoho dalších.


7. Pojďme se zapotit

Stejně jako se zbavujete toxinů vylučováním na toaletě, zbavujete se jich i skrze kůži - pocením. Na pročištění organismu i podporu imunitního systému tak velmi dobře funguje návštěva sauny a intenzivní fyzická aktivita, při které se pořádně zapotíte. Snažte se svému tělu dopřát tuto formu očisty alespoň 1x týdně.


8. Nepostradatelné koření

Koření a bylinky nejen dobře chutnají, jsou také považovány za zdroj antioxidantů a zdraví prospěšných látek, které pomáhají tělu lépe a zdravěji fungovat. Zde je sedm nejúčinnějších koření, která pomáhají zklidnit záněty a detoxikovat tělo: kurkuma, zázvor, skořice, kajenský pepř, šalvěj, hřebíček a rozmarýn.


9. Řasy a zelené obiloviny - královny detoxikace

Řasy a mladé výhonky obilovin jsou pro detoxikaci nepřekonatelné. Největší detoxikační účinek má bezesporu chlorella, která pomáhá játrům natolik, že Vám zažene i kocovinu po náročném večeru. Mezi nejcennější řasy a trávy patří spirulina, chlorella, zelený ječmen a pšeničná tráva. Všechny tyto čtyři rostliny jsou při detoxikaci nenahraditelné. Jejich chuť sice nemají někteří lidé příliš v oblibě, ale řešením může být jejich užívání ve formě kapslí (více o tom najdete na konci článku).


10. Podpořte zdraví střev

Střeva hrají v detoxikaci organismu a vstřebávání živin nesmírně důležitou roli. Pokud ve vašich střevech převládají "špatné" bakterie a patogenní organismy, vaše tělo se nebude moci účinně čistit a vstřebávat důležité vitamíny a minerály z jídla. Střevům nejlépe pomůžete, když jim dopřejete fermentované potraviny, které jsou přirozeně bohaté na zdraví prospěšné bakterie (kysané zelí, vodní kefír, kimchi...), prebiotické potraviny, které jsou potravou pro probiotické bakterie (cibule, pórek, artyčoky, banány...) a probiotické kultury v podobě doplňků stravy, které ve střevech nastolí potřebnou rovnováhu.


11. Ekologické potraviny jsou základ

Můžete se snažit jíst kvalitně, draze i vyváženě, ale bohužel jakékoliv jídlo, které je plné pesticidů nebo hormonů vám spíše uškodí než pomůže. Sáhněte po lokálním, sezónním, organickém ovoci, zelenině, mase, mléčných výrobcích i obilovinách. V dnešní době už opravdu není problém se k takovým potravinám dostat. Spojte příjemné s užitečným, projděte se na nejbližší trh, nebo si objednejte kvalitní domácí potraviny na internetu. Dnes již existují stránky, které nabízejí prodej regionálních potravin s doručením k Vám domů přímo z českých farem.


12. Co nejméně chemikálií, co nejvíce přírody

Je těžké si představit, s kolika chemikáliemi a jedovatými látkami denně přicházíme do styku. Podívejte se například, co je napsáno na obalu vaší kosmetiky a make-upu, podívejte se na etikety vašich prostředků pro úklid a brzy vám bude jasné, s kolika škodlivými látkami přijdete denně do styku. Vyměňte tekuté mýdlo za domácí tvrdé mýdlo, sprchové gely za ty přírodní a místo drahých krémů si kupte krémy ekologicky vyrobené nebo pokožku vyživte přírodními oleji. I přírodní čistící prostředky jsou velmi účinné a dnes běžně k dostání. Jsou mnohem šetrnější k vám, vašemu zdraví a okolnímu prostředí.




Nyní jsou vám všechny kroky detoxikace jasné (ve skutečnosti dávají dokonalý smysl). Stále však nemůžete přestat myslet na všechny ty mýty a polopravdy, které jste se někde dočetli nebo někde zaslechli?



Pojďme se spolu podívat na 5 nejčastějších mýtů.


5 Mýtů o detoxikaci (a vysvětlení, proč nejsou pravdivé)

1. Detoxikace by měla být pro tělo „násilná“

První, nejčastější a nejnebezpečnější chybou při detoxikaci je dělat ji nárazově a násilně. Zdraví nikdy za žádnou cenu nedosáhnete „násilím“. Pokud se do včerejška vaše menu skládalo ze 3 vysoce kalorických jídel, několikrát týdně jste si dopřáli menu z rychlého občerstvení a k večeři jste zvyklí sníst několik krajíců chleba se sladkým nápojem, můžete mít velký problém, pokud se váš jídelníček ze dne na den radikálně změní na několik porcí salátu a pití litrů vody.

Klesá-li tělesná hmotnost příliš rychle, do krevního oběhu se najednou uvolňuje příliš velké množství toxinů, které byly doposud nahromaděné v tukových zásobách. Nejenže se najednou zhorší výkyvy nálad, ale i motivace k jakékoliv činnosti bude výrazně menší. Dostaví se únava a naruší se síla a odolnost imunitního systému.

Nic v těle se neděje “ihned”, „rychle“ a „násilně“. Detoxikace musí probíhat systematicky, promyšleně, pomalu a krok za krokem. Jedině tak si udržíte skutečnou pohodu během celého procesu, své tělo nezatížíte a naopak mu pomůžete.

2. Jednoduše se detoxikuju i za jeden týden

Pokud vaše poslední detoxikační kúra skončila před měsícem, pak se detoxikujete i za jediný týden. V opačném případě však tělo opravdu nefunguje tak, že v těle celý rok hromadíme toxiny a zbavíme se jich za pouhý jeden týden. Pokud chcete, aby byla detoxikace účinná a bezpečná, potřebujete na ni alespoň dva měsíce, ideálně tři. Úplně nejlepší způsob je, pokud svůj životní styl i jídelníček přizpůsobíte ke každodenní konstantní detoxikaci. Takto bude vaše detoxikace mnohem efektivnější a časem nebudou pravidelné tříměsíční "detoxikační generálky" potřeba vůbec.

3. Když hubnu, tak se zároveň i detoxikuji

To je pravda jen z části. Máte-li hodně přebytečného tuku (zejména kolem břicha), pak máte v těle uloženo i hodně toxických látek. Když hubnete a shazujete přebytečná kila, musíte tělo podpořit v detoxikaci a odstraňovaní těchto toxinů, které se nyní uvolňují do krevního oběhu z tukových zásob. Pokud kromě detoxikace i hubnete a plánujete snížit váhu, pak detoxikaci protáhněte ideálně na alespoň 4 měsíce.

4. Je úplně jedno, kdy s detoxikací začnu 

Člověk je tvor, který je jako všichni ostatní tvorové na Zemi součástí přírody. Tento fakt nemůžeme opomíjet. Naše tělo pracuje a vždy bude pracovat v souladu s přirozenými cykly. Čím dříve si tento fakt uvědomíte a začnete se jim řídit, tím snáze se budete vypořádávat se všemi druhy změn – včetně detoxikace. Jaro je vždy nejlepší čas na celkovou očistu těla. Pokud chcete detox opravdu účinný, který vám přinese špičkové výsledky, spoustu energie a nějaké to shozené kilo, s detoxikační kúrou musíte začít postupně a správným způsobem. Lepší je začít dříve a pomalu, než pozdě a ukvapeně.

5. Jakmile se detoxikuji, mám pokoj na celý rok

Dokážete si představit, že byste jednou za rok zašli na dentální hygienu, ale pak si celý rok nečistili zuby? Když už doktor vyčistil zubní kámen a zbavil nás problémů, proč bychom tomu měli doma věnovat další čas..?! Kdybychom uvažovali takto, budeme mít všichni zubní protézy už ve 30ti letech. U metabolických orgánů, které se starají o detoxikaci, je to úplně stejný princip. Musíte se o ně starat každý den správným výběrem jídla, správnou životosprávou a případně i pomocí doplňků stravy.

Doufám, že vás mýty o detoxikaci již přestaly znepokojovat. 


Detoxikace není žádná magie ani žádná záhadná věda. Jde jednoduše o to dopřát tělu to, co mu je přirozené - zdravé jídlo, dostatek živin, kvalitní spánek, dostatek pohybu a čerstvého vzduchu, dbát na zdravé životní prostředí, klidné myšlenky (stresu se úplně nevyhnete, ale můžete jej omezit a naučit se s ním zacházet) a pro pokožku (a v důsledku celé tělo) produkty z přirozených, přírodních složek.

Jak jsem se již zmínila výše, při detoxikaci jsou obzvláště účinné řasy a mladé zelené obiloviny. Protože je dost nepravděpodobné, že je jen tak někde najdeme, posbíráme a sníme, vytvořili jsme z těchto zelených pomocníků přírodní kapsle, které se snadno spolknou, nemají žádnou chuť a přesto plní svoji práci na 100 %.

Green D Tox – Unikátní směs superpotravin pro detoxikaci těla v kapslích pro pohodlnější užívání

Zelené kapsle, jak jim říkáme, vám pomůžou zbavit tělo látek, které mu škodí.


Obsahují organickou spirulinu, organickou chlorellu, organický ječmen a organickou pšenici ve stejném poměru. V takové kombinaci mají kromě účelu detoxikace i bohatou supernutriční hodnotu.

Spirulina

Řasa spirulina roste ve tvaru spirály (proto se jmenuje spirulina) a poskytuje extrémně silný zdroj bílkovin.

Chlorella

Kulatá řasa chlorella získala své jméno podle obrovského obsahu chlorofylu, obsahuje ho více než kterákoli jiná rostlina. Navíc je bohatá na bílkoviny a železo, které dále přirozeně podporuje funkci imunitního systému a napomáhá snižovat únavu. Má vysoce blahodárný vliv na kognitivní schopnosti.

Ječná tráva

Ječná tráva ukrývá velký obsah minerálních látek, vitamínů, železa a kyseliny listové.

Pšeničná tráva

Pšeničná tráva obsahuje vysoké hodnoty vlákniny, kyseliny listové, vitamínu C, vitamínu B, zinku, chrómu a železa.


Kromě užívání kapslí Green D Tox vždy doporučuji i probiotické kultury, protože zdravá střeva jsou pro úspěšnou očistu organismu zásadní.

Nejčtenější rady
Doporučujeme
background
1 review
Balíček Hloubková detoxikace (BIO Green D Tox + Unibiotic Saccharomyces Boulardii)
Skladem

Detoxikujte své tělo efektivním způsobem s jedinečnou směsí zelených superpotravin. Kapsle Green D Tox obsahují zelené superpotraviny, známé také jako "královny detoxikace": organickou spirulinu, organickou chlorellu, organickou ječnou trávu a organickou pšeničnou trávu (ve stejném poměru). Hloubková detoxikace vyžaduje podporu zdraví střev, kterou zajištují probiotické kultury Unibiotic. Probiotika Unibiotic pomáhají vytvářet zdravou a vyváženou střevní mikroflóru, podporují růst kolonií zdraví prospěšných bakterií, čímž zabraňují vzniku podmínek pro růst patogenních bakterií a kvasinky Candida albicans. 

Více informací o produktech v tomto balíčku naleznete zde: 

1.065,00 Kč 960,00 Kč Ušetříte 105,00 Kč
Související články
8 POTRAVIN, KTERÉ POMÁHAJÍ REGULOVAT ŽENSKÉ HORMONY
Hormony jsou látky, které řídí vaše zdraví a celkovou pohodu. Jsou-li v rovnováze a plní-li bez problémů svoji funkci, nem...
Anti-age jídelníček: 10 potravin pro krásu zevnitř i zvenčí
Krásná a mladistvá pleť. To je ideál, kterého v dnešní společnosti všichni chceme dosáhnout. Nejde jen o vzhled. Přemýšlel...
Zkušenosti zákaznic s kapslemi Fem Care: 7 žen, 7 příběhů
Také jste se ocitla v situaci, kdy máte pocit, že vaše tělo začíná ztrácet vlhkost a hydrataci?Máte problémy s intimními z...